Pandemi fiyatı tavan yaptırdı

Pandemi nedeniyle vatandaş geçim sıkıntısı çekerken, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilemiyor. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu tarafından açıklanan verilere göre, 2021 yılının ilk dört aylık döneminde temel gıda fiyatları yüzde 11.7 oranında artış gösterirken, son bir yıllık dönemde ise temel gıda fiyatlarındaki artış oranı 29.7’ye ulaştı. Yıllık ortalamaya göre ise yüzde 59.9'la sebze, yüzde 43.8’le meyve ve yüzde 31.4 fiyat artışı ile yağ zam şampiyonları oldu.

Pandemi fiyatı tavan yaptırdı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını pazar ve marketlerden her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının Nisan 2021 ayı verileri, gıda fiyatlarındaki yüksek artışı gözler önüne serdi.

Araştırmaya göre, gıda fiyatları bir önceki aya göre bu yıl ocak ayında yüzde 3,6, şubatta yüzde 2,8, martta yüzde 2,5 oranında arttı. Temel gıda fiyatlarında nisanda yaşanan artış eğiliminde et-balık, yağ, meyve, bakliyat ve işlenmiş gıda fiyatlarında yaşanan artışlar belirleyici oldu.

ET VE BALIK FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ

Nisanda, ekmek, un, bulgur fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 0,4 oranında artış kaydedildi. Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 6 oranında yüksek oranlı bir artış yaşanan nisan ayında süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 0,6 oranında düşüş oldu.  Sıvı yağ fiyatlarında geçen yılın son aylarından itibaren başlayan artış trendi yavaşlayarak da olsa nisan ayında da yüzde 0,4’le devam etti.

MEYVE FİYATLARI YÜZDE 12.2 ARTTI

Meyve fiyatlarının yüzde 12,2 oranında arttığı nisan ayında sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 3,1 oranında düşüş oldu.

Bakliyat fiyatlarının yüzde 3,8 oranında yükseldiği nisan ayında, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatları yüzde 2,6 oranında arttı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler