Görüş Bildir

Polis baskını sonrası tutuklanan İngiliz vatandaşı için tahliye başvurusu

Halkın Hukuk Bürosu avukatları, İdil Kültür Merkezi'nde yapılan polis baskınında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve 2 aydır cezaevinde bulunan İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski'nin serbest bırakılması için mahkemeye başvurdu.

Polis baskını sonrası tutuklanan İngiliz vatandaşı için tahliye başvurusu

İdil Kültür Merkezi'nde 2 Nisan 2015 günü yapılan polis baskınında gözaltına alındıktan sonra, "Terör örgütü üyeliği" iddiasıyla tutuklanan İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski'nin haksız yere tutulduğunu ileri süren Halkın Hukuk Bürosu üyesi bir grup avukat, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

"İNGİLİZ AJANI DEDİLER..."

Açıklamada konuşan Avukat Aycan Çiçek, Stephen Shah Kaczynski'nin uluslararası bir sempozyumda devrimcilere destek vermek için İdil Kültür Merkezi'nin davetlisi olarak Türkiye'de bulunduğu sırada yapılan polis baskınıyla, Grup Yorum elemanlarıyla birlikte gözaltına alındığı belirtildi. Kaczynski'nin gözaltına alındıktan sonra hakkında 'ajan' olduğu yönünde yapılan haberlerin servis edildiğini ileri süren Avukat Aycan Çiçek, "Daha Steve gözaltındayken, 'Yunanistan'dan ülkeye giriş yapmıştı', 'Adalet Saray'ı eyleminin talimatını o getirmişti', 'İngiliz Ajanıydı', 'DHKP-C'nin Yahudi asıllı Polonya doğumlu Alman uyruklu İngiliz vatandaşı, Türkçe konuşan elemanı imam ve ajan çıktı' şeklinde birçok haber polis eliyle servis edildi. Sonuç olarak ortaya ne çıktı? Bir insan haksız ve hukuksuz yere tutuklandı" diye konuştu. Müvekilline poliste, savcılıkta ve sorgu hakimliğinde, basında çıkan bu haberlerle ilgili hiçbir soru sorulmadığını kaydeden Çiçek, sadece, 'Türkiye'ye hangi tarihte girdiniz?', 'İdil Kültür Merkezi'nde niye bulundunuz?' sorularının sorulduğunu ifade etti. Grup açıklamanın ardından, Kaczynski'nin serbest bırakılması gerekçesiyle mahkemeye tahliye dilekçesi sundu.

"TUTUKLAMA, PEŞİN CEZAYA DÖNÜŞMEMELİ"

Dilekçede, "Müvekkil tercümanlık yapmaktadır ve bunun için Türkiye'ye gelmiştir. Kaldığı yer hukuka uygun göz önünde bir yerdir. Yasadışı bir örgütün böyle ulu orta çalışma yapması akla mantığa aykırıdır. Müvekkilin tutuklanmasına ilişkin ibareler de genel, soyut, zaman ve mekan bağlamından kopuktur. Hiçbir delil bulunmamaktadır. Hal böyle iken tutuklama kararı verilmesi hukuk dışıdır. Açıklandığı şekilde bir tedbir olan tutuklamanın amacını aşarak ceza haline gelmesi kabul edilebilir bir uygulama değildir. O halde bir tedbir olarak tutuklama değerlendirilirken amaçtan uzaklaşılmamalı ve yargılamanın sağlıklı gerçekleşmesi için bir araç olan tutuklamanın amacını aşarak bir 'peşin ceza'ya dönüşmesine izin verilmemelidir. Müvekkilin tahliyesine karar verilmesini aksi durumda itirazımızın incelenmek üzere görevli mahkemeye gönderilmesini talep ediyoruz" denildi.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi