Raporlar çelişkili!

Sahadaki hasar tespitleri tamamlanırken, 23 bin 864 yapıya hasarlı raporu verildi, birbiriyle çelişen hasar raporlarına itirazların şimdiden 10 bini geçtiği ifade edildi.

Raporlar çelişkili!

Diyarbakır ve ilçelerinde 6 Şubat depreminin ardından Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce inşaat mühendislerinden oluşan hasar tespit komisyonları sahadaki çalışmalarını tamamladı.

Ekiplerin kent merkezi ile 17 ilçede inceledikleri yapılarla ilgili tuttukları raporlar, tutanaklar ve kayıtlar   İl merkezi ve ilçelerde tamamlanan çalışmalar sonucunda, 13 bin 829 bağımsız bölümden oluşan 2 bin 199 binaya orta hasarlı, 8 bin 674 bağımsız bölümden oluşan 2 bin 261 binaya ise ağır hasarlı raporu verildi. 428 daireden oluşan 56 binaya da acil yıkım kararı verildi.

Diyarbakır'da toplam 4 bin 358 binadaki 23 bin 864 bağımsız bölüme hasarlı raporu verildi. Kırsal mahallelerde de hasar tespitlerinin tamamlanmasından sonra hasar kaydı oluşturulan yapılarla ilgili listeler askıya çıkacak.

ASKI SÜRESİNİ BEKLEMEDİLER

Askı süresinin bitiminden sonra da itiraz süreci işleyecek. Hasar kayıtlarına itiraz eden kat malikleri ve işyeri sahiplerinin başvuru dilekçeleri işleme alınarak yeniden hasar tespit komisyonlarınca ilgili adreslerde tespit yapılacak.

Hasar tespitinde değişiklik olabileceği gibi aynı kararlar yeniden uygulanabilecek.

İtiraz sonrası verilen hasar raporu itiraz yolu kapalı olarak kesin rapor niteliğinde olacak.

Raporların birbiriyle çelişmesini ileri süren depremzedeler askı süresini beklemeden Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile itiraz etti. Şu ana kadar 10 binin üzerinde kişinin itirazda bulunduğu öğrenildi.
EMSAL TEŞKİL EDEN BİRBİRİYLE ÇELİŞEN RAPORLAR

Vatandaşların ağırlıklı olarak birbiriyle çelişen raporlara itiraz ettikleri bildirildi.

Hasar durumu az hasarlıdan daha fazla olan birçok yapıya “Hasarsız” diye sisteme girişi yapıldığı, ancak hasar kaydı olmayan birçok yapıya da “Az hasarlı” raporu verildiği, itirazda bulunan vatandaşların kendileriyle emsal durumda olan binaların hasar durumunu da gösteren görsellerle birlikte itiraz ederek yeniden inceleme yapılmasını istedikleri ifade edildi.

PARLAK’TAN SON DURUM PAYLAŞIMI

Burada, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) MKYK Üyesi Alaattin Parlak, 5 Mart tarihine kadar şehirde kontrol edilen bina sayısını sosyal medya hesabından paylaştı.

Parlak’ın yaptığı paylaşımda, “İlimizde 5 Mart tarihine kadar hasar tespiti; ağır hasarlı bina 3 bin 76 (bağımsız bölüm 9 bin 599) orta hasarlı bina, 2 bin 715 (bağımsız bölüm 14 bin 193) yıkık bina, 28 (bağımsız bölüm 458) acil yıkılacak bina 79 (bağımsız bölüm 464) toplam bina 5 bin 898 hasar tespitleri devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

DİRİ FAY HATLARI

TOKİ'nin konut yapmayı planladığı alanlarda diri fay hattı olup olmadığı, MTA uzmanlarınca kontrol edilecek. Uzmanların çıkardığı diri fay haritası esas alınacak.

Deprem bölgesinde yeni yerleşim alanları belirlenirken fay hattına uzak sahalar seçilecek.

MTA ile TOKİ ortak çalışma yürütecek. MTA uzmanları inşaat sahalarında diri fay hattı bulunup bulunmadığını kontrol edecek. Onayladıkları sahalara inşaat yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Teknik Arama Müdürlüğü'nden (MTA) uzmanlar sahada olacak. Fay hattına yakın ve riskli olduğu saptanan sahalara inşaat izni verilmeyecek.

MTA'nın Türkiye genelinde çıkardığı haritada 485 diri fay olduğu belirtiliyor. Diri fayların her birinin 5,5 ve daha büyük depremler üretebilecek kaynak kuşakta olduğu kaydediliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz