Sam hakkında suç duyurusu

Şanlıurfa Barosu sanatçı Leman Sam hakkında suç duyurusunda bulundu

Sam hakkında suç duyurusu

Şanlıurfa Barosu, sanatçı Leman Sam'ın sosyal paylaşım hesabında yaptığı paylaşımdan dolayı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Sanatçı Leman Sam,Twitter  hesabından yaptığı bir paylaşımda Arap halkını kastederek "Soysuz Araplar" ifadesini kullandı.

Twitter sitesi, Leman Sam'ın paylaşımını nefret söylemi olarak görerek sitesinden kaldırdı.

Şanlıurfa Barosu Başkan Vekili Avukat  Nahide Polat Aslan da sanatçı Leman Sam hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" suçlamasıyla Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Avukat Polat, yaptığı suç duyurusunda Leman Sam hakkında soruşturma işlemleri yapılarak, ceza davası açılmasını taleb etti.

Suç duyurusunda şu ifadeler kullanıldı: "Şüpheli, 12 Ocak 2022 tarihinde kişisel twitter hesabından bir paylaşım yaparak 'soysuz Araplar' ifadesini kullanmıştır. Şüpheli kamuoyunda tanınan biri olup twitterda binlerce takipçisi bulunmaktadır. Adı geçen şüphelinin yapmış olduğu suç duyurusuna konu paylaşım twitterda kısa bir süre içinde binlerce beğeni almış, yüzlerce kere paylaşılmış ve yazılı/görsel medyada geniş bir şekilde haberlere konu olmuştur. Şüphelinin yapmış olduğu paylaşımda kullandığı 'soysuz Araplar' ifadesi açıkça, bir halkı ırkından dolayı aşağılama suçunu oluşturmaktadır. Diğer taraftan her ne kadar Türk Ceza Kanununda bu şekilde tanımlanmamış olsa da, bu ifadeaçık ve tartışmasız bir biçimde nefret suçuna da vücut vermektedir. " ifadeleri kullanıldı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Suç duyurusunda Twitter'in söz konusu paylaşımı sildiği belirtilerek, "Twitter şirketi, twitter kurallarından olan nefret davranışı politikası başlığı altında 'Din, sınıf, yaş, engellilik, ciddi hastalık, ulusal köken, ırk veya etnik köken nedeniyle belirli insan gruplarının aşağılanması da yasaktır.' ifadelerine yer vermiştir. Nitekim Twitter şirketi, nefret söylemi yasağına aykırılıktan ötürü bahse konu paylaşımı silmiştir. Twitter'ın bahse konu paylaşımı silmesi yine yazılı-görsel medyada geniş bir şekilde haberlere konu olmuştur. Suç duyurusuna konu ırkçı, nefret söylemi içeren bu ve benzeri paylaşımlar yapan kişiler hakkında kamu gücü tarafından herhangi bir idari-cezai yaptırım uygulanmadıkça, bu gibipaylaşımların ardı arkasının da kesilmediği son yıllardaki benzeri vakalardaki artışla da görülmektedir." denildi.

Suç duyurusunun sonuç ve istem kısmında şu ifadelere yer verildi:  "Yukarıda açıklanan ve inceleme sonucunda ortaya çıkacak gerekçeler ile re’sen gözetilecek nedenlerden ötürü, Şüpheli hakkında Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama (TCK m.216), ve re’sen tespit edilecekdiğer suçlardan soruşturma başlatılarak gerekli cezanın verilebilmesi içinkamu davası açılmasına karar verilmesini Şanlıurfa Barosu olaraktalep ederiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz