Satılığa çıkarılan Süryani kilisesinde bakanlık inceleme yaptı

Mardin'de yıllardır depo olarak kullanılan ve 1700 yıllık olduğu belirtilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da 'kültür varlığı' olarak tescillediği Mor Yuhanna Süryani Kilisesi'nin tapusunu elinde bulunduran İbrahim Aycun, emlakcı aracılığıyla burasını satışa çıkardı.

Satılığa çıkarılan Süryani kilisesinde bakanlık inceleme yaptı

Süryaniler'in kilisenin satışına tepki göstermesinin ardından olaya el koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, bugün kilisede incelemelerde bulundu.
Mardin'in Teker Mahallesi Akın Sokak üzerinde bulunan yıllardar depo olarak kullanılan Mor Yuhanna Süryani Kilisesi, tapusunu elinde bulunduran İbrahim Aycun tarafından bir emlakçı aracılığıyla 12.5 milyon liraya satışa çıkarıldı. İbrahim Aycun, babasının bu yapıyı depo ve iş yeri olarak satın aldığını, babasından kendisine miras kaldığını ifade etti. Mardin'de 2009 yılına kadar tescilli kilise sayısı 8 olan Mardin'de, bu yapıyla birlikte 9'a çıkmıştı. Tarihi kilisenin bir internet sitesinde kilisenin satışına ilişkin verilen ilanda 'Kat mülkiyetli tapu' ibaresi yer aldı. Mardin'de yaşayan Süryaniler'in kilisenin satışa çıkarılmasını tepki göstermesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kilisede bugün inceleme başlatıldı.
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü Koruma Kurulu'ndan bir heyet Mardin'e gelerek Mor Yuhanna Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.Diyarbakır Anıtları Koruma Kurulu'ndan sanat tarihçisi Ahmet Demir, Mimar Yılmaz Akgün, müze araştırma görevlisi Mehmet Deniz'den oluşan heyet, kilisede incelemek yapmak üzere Mardin Müzesi yetkilileri ile birlikte kiliseye gittiler. Kilise kapısının kilitli olması üzerine devreye giren Mardin Müzesi yetkilileri İbrahim Aycun'dan kilise kapısına ait anahtarları istedi. Aycun'un bakanlığın inceleme yapmak istediği yazısını görmek istemesi üzerine inceleme yapmak isteyen heyet yaklaşık 5 saat boyunca anahtarın gelmesini sokakta geçirerek beklemek zorunda kaldı.
Anahtarın gelmesi üzerine kiliseye geçen heyet burada kilisenin 2009 yılında tescil edilen yapısı üzerine bir değişiklik yapılıp yapılmadığı üzerine bir inceleme yaptılar. Yapının bütün bölmelerini fotoğraflayan ve Süryani cemaati temsilcisi olan Metin Eğilmez'den kilise hakkında bilgi aldı. Heyet, inceleme sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. Kilisenin satılıp satılmayacağı kararını Anıtları Koruma Kurulu'ndan çıkacak raporun belirleyeceğini belirten sanat tarihçisi Ahmet Demir, hazırlayacakları raporları kurula sunacaklarını söyledi.
Uzun yıllardan beri marangozhane olarak kullanılan kilisenin geniş bir alana sahip olduğunu ifade eden Süryani vatandaşı Metin Ezilmez, "Şu anda Mor Yuhanna Kilisesi için inceleme başlatıldı. Diyarbakır Anıtlar Kurulu'ndan heyeti geldi. Kilisede inceleme yaptı. Kilisenin açılması için bir yürütme çalışması başlatılacak. Süryani cemaati olarak bakanlığın bu konuda hassasiyet gösterip inceleme başlatmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler