Sibirya soğuklarında kentsel dönüşüm için yıkım

Erzurum'da yaşanan sibirya soğukları, kentsel dönüşüme engel olamıyor. Erzurum Yakutiye Belediye Başkanı Ak Partili Ali Korkut, kentsel dönüşüm için yıkım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini bildirdi.

Sibirya soğuklarında kentsel dönüşüm için yıkım

Kentin eski bölümünde 850 bina yıkımı ile kentsel dönüşümü tamamlayacaklarını ifade eden Başkan Korkut, tarihi Çifte Minareli Medrese, Taşmescit, Üç Kümbetler ve Ulucami'nin çevresini temizleyerek Erzurum'u açık hava müzesine dönüştürdüklerini bildirdi.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Hacıcuma Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinde son duruma ilişkin gazetecilere açıklama yaptı. Erzurum'un en eski yerleşim birimlerini oluşturan Hacıcuma, Taş Mescit, Kadana ve Narmanlı mahallelerini kapsayan 152 dönüm alanda kentsel dönüşüm uyguladıklarını anlatan Başkan Ali Korkut, kamulaştırma sürecinin yüzde 90'ını tamamladıklarını bildirdi. Şimdiye kadar 75 milyon liranın üzerinde kamulaştırma bedeli ödendiğine dikkati çeken Korkut, kamulaştırma maliyetinin 85 milyon liraya ulaşacağını belirtti. Yaklaşık 2 binden fazla parsel üzerinde bulunan 700 eski binanın yıkıldığını aktaran Başkan Korkut, Nisan ayına kadar 850 eski evi yıkarak kentsel dönüşümü tamamlayacaklarını vurguladı. Başkan Korkut şöyle dedi:

"Kadim kentin Hacıcuma, Taşmescit, Narmanlı ile Kadana Mahallesi'ni içerisine alan yaklaşık 152 dönümlük alanda kamulaştırma ve yıkım çalışmaları hakkında bilgi vermek istedim. Önümüzdeki Nisan ayından itibaren bu yörede ilginç bir yapılaşmaya başlayacağız. Bu yörede yaklaşık 1000'in üzerinde konut yapacağız. Kamulaştırmada yüzde 90'ın üzerine çıktık. Tahmin ediyorum ki Şubat ayında bütün mahkemeler bitecek. Bir zamanlar harabe evlerle dolu olan kent merkezini yeni bir düzenlemeyle açık hava müzesine dönüştürmek için yola çıktık. Tarihi siluetimizi gün yüzüne çıkaracağız. Burada oturanlar açısından tarihi silueti rahatlıkla izleyebilecekleri mekanlar oluşturacağız. Kentsel dönüşüm çalışmaları, eski şehrin bulunduğu Yakutiye'ye çok ciddi bir derinlik ve güzellik katacak. Sosyal donatılar, şehir mimarisine uygun kimlikli yapıların Erzurum'a farklı bir vizyon katacağını umuyoruz. Birkaç yıl içinde Çifte Minareli Medrese, Taşmescit, Üç Kümbetler, Ulucami gibi tarihi yapılar sayesinde Ezurum açık hava müzesine dönüşecek."

Kaynak: DHA