Soma duruşması ilk oturumda 1 gün sonraya ertelendi!

Türkiye’nin en ağır faciası olarak tanımlanan ve 301 Madencinin yaşama veda ettiği Soma Faciası ile ilgili davanın ikinci duruşması, henüz ilk oturumunda mahkeme heyeti tarafından 1 gün ertelendi. Aileler sanıklardan hesap sorulabilmesi için adeta sıraya girdi.

Soma duruşması ilk oturumda 1 gün sonraya ertelendi!

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma davasının ikinci duruşmasının ilk oturumu, mahkeme heyeti tarafından yarına ertelendi. İkinci duruşmanın ilk günü müşteki avukatlarının bazı sanık avukatlarının birden fazla sanığın avukatlığını yapmasına itiraz etmeleri sonucu mahkeme heyeti itirazı kabul ederek her sanığın kendi avukatıyla mahkemeye gelmesi için duruşmayı yarına erteledi.

Türkiye madencilik tarihinin iki büyük faciası ile ilgili iki ayrı yerde bugün duruşmalar yapılıyor. Davalardan ilki 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciası ile ilgili diğeri ise 18 madencinin yaşamını yitirdiği Ermenek ile ilgili. Her iki dava için de yaşamanı yitiren işçilerin aileleri, çocukları adliyelerin yolunu tuttu. Aileler, sanıklardan hesap sorulabilmesi için âdete sıraya girdi.

Mahkeme salonunun çıkışında basına açıklama yapan müşteki avukatı ve MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, şöyle konuştu: “Birden fazla sanıkların tek avukatı var. Bir avukat 5-6 sanığa birlikte müdafaa ediyorlar. Bunlar arasında görevleri itibariyle menfaat çatışması olduğu ortaya çıktı. Hakim her avukatın ancak bir sanığa avukat olabileceği noktasında görüşünü belirtti. Avukatlar hangi sanığın avukatları olacaklarını tercih etti. Ancak avukatı olmayan sanıklar yeni avukat tutmak için süre istedi. Bu eksikliğin giderilmesi, avukatları olmayan sanıkların yeni avukat tutmaları için bir gün ara verildi. Yarın tekrar başlanacak. Yarına kadar yetişir. Yarına kadar her sanık bir avukat tutabilir. Zaten müşteki vekiller olarak biz, duruşmanın ertelenmemesini kısa bir aradan sonra tekrar duruşmaya devam edilmesini istedi. Çünkü bu duruşmaya Manisa Barosu aniden avukat görevlendirebilirdi. Bu eksikliği giderebilirdi. Ancak sanıklar süre istedikleri için hakim de bunu dikkate alarak, kendilerinin avukat tutmalarını daha öncelikli tuttu.”

İki ay kadar davaya ara verildiğini, bu süre içerisinde neden bu kararın alınmadığı sorusunu yanıtlayan Balkız, “Menfaat çatışmasıyla ilgili itiraza mahkeme şuan karar verdiği için bu işlem yeni işliyor. Daha önceden böyle bir ara karar olmadığı için menfaat çatışması itirazının mahkemece kabul edilip edilmeyeceği belli değildi. Mahkeme ara kararını bugün açıkladığı için bugün belli oldu. Biz bir günlük ertelemeyi uzun bir süre sayıyoruz. Öğleden sonra bu eksilik giderilebilirdi. Ara kararda itiraz veya temyiz kabul olmadığı için mahkemenin bu kararı gereği duruşma yarın 09.00’da başlayacak” diye konuştu.

MAHKEME İSABETLİ BİR KARAR VERDİ

Mahkeme çıkışında şehit madenci yakınlarına bilgi veren Çağdaş Hukukçular Derneği Selçuk Kozağaçlı, son derece doğru ve isabetli bir karar verildiğini söyledi. Kozağaçlı, “Yarın tekrar başlıyoruz. Yeni avukat alıp gelsinler onlarla devam edelim. Hiçbir sıkıntı yok. Gayet yolunda” dedi. Dernek avukatları şehit madenci yakınlarına yarınki davaya daha kalabalık gelmeleri için çağrıda bulundu. (İHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler