Görüş Bildir

Son Dakika! Hatay Samandağı yakınlarına savaş uçağı düştü

Suriye rejimine ait MİG 23 tipi bir savaş uçağı dün akşam saatlerinde Hatay’ın merkezinin batısında 8 kilometre uzaklıkta Yaylacık bölgesine düştü. Uçağın enkazı Jandarma ve AFAD ekipleri tarafından bulundu.

Son Dakika! Hatay Samandağı yakınlarına savaş uçağı düştü

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk radarları Türkiye sınırı yakınında İdlib tarafında muhalif grupları bombaladığı değerlendirilen Suriye uçağının seyrinde bir tuhaflık tespit etti. Radarlar sınıra 6-7 kilometre uzaklıkta uçağın alçalarak Türkiye tarafına anormal durumda düşüş pozisyonunda gelişini belirledi. Uçağın pilotunun ise uçak daha Suriye hava sahası içindeyken fırlatma koltuğunu çekerek atladığı ve Suriye tarafına paraşütle inmiş olabileceği değerlendiriliyor. Buna rağmen pilotu Türkiye toprakları içinde arama çalışmaları da sürüyor.

Uçağın pilotunun ise uçak daha Suriye hava sahası içindeyken  fırlatma koltuğunu çekerek atladığı ve Suriye tarafına paraşütle inmiş olabileceği değerlendiriliyor. Buna rağmen pilotu Türkiye toprakları içinde arama çalışmaları da sürüyor.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk radarları Türkiye sınırı yakınında İdlib tarafında muhalif grupları bombaladığı değerlendirilen Suriye uçağının seyrinde bir tuhaflık tespit etti. Radarlar sınıra 6-7 kilometre uzaklıkta uçağın alçalarak Türkiye tarafına anormal durumda düşüş pozisyonunda gelişini belirledi.

Askeri kaynaklar, pilotun atladıktan sonra uçağın bir süre daha düz istikamette uçarak Türkiye tarafına düştüğünü, kokpit ve enkazın bulunduğunu söyledi. Pilotun da atladıktan sonra gönderdiği sinyalden Suriye tarafına inmiş olabileceği değerlendirilirken, her ihtimale karşı Türkiye topraklarında da arandığı bildirildi.

‘PİLOTSUZ YARIM SAAT UÇABİLİRLER’

Askeri havacılık uzmanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, “Pilot atladıktan sonra flaplar düz istikamette bırakılmış ise uçak bir süre uçar. Pilotsuz uçuş süresi yarım saati bile bulabilir.

Geçmişte Diyarbakır semalarında bir uçakta yangın çıktığını düşünen pilot uçaktan atlamıştı ve uçak Batman’a kadar giderek düşmüştü. Büyük ihtimalle bu uçak da kötü hava koşullarından veya aldığı hafif bir yaradan dolayı bir süre pilotsuz gittikten sonra düşmüştür. Pilot sağ olarak kurtulduysa uzaya sinyal vererek yerinin nerede olduğunu bildirebilir” dedi.

YILDIRIM: SURİYE REJİMİNE AİT SAVAŞ UÇAĞI DÜŞTÜ

Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye rejimine ait olduğu düşünülen MİG tipi bir uçağın Hatay Samandağ Yaylacık mevkisinde düştüğü yönünde bir bilgi var. Pilotun atladığı yönünde bilgiler geliyor. Oradaki birliklerimiz arama kurtarma çalışmasına destek oluyorlar. Şimdilik bilgi bu kadar." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "Uçak Türkiye sınırları içerisinde mi düştü?" sorusu üzerine Yıldırım, "Bu konuda netlik yok. Bizim sınırda da olabilir, Suriye sınırında da olabilir araştırmalarla bu ortaya çıkacak. Düşme nedeni konusunda da henüz bir netlik yok ama o bölgede hava şartlarının oldukça olumsuz olduğu yönünde raporlar var." yanıtını verdi.

HATAY VALİSİ: UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI

Hatay Valisi Erdal Ata, Antakya merkez Yaylacık civarında bir uçağın düştüğü ihbarına ilişkin "Biraz önce aldığım bilgiye göre, jandarma timleri ve sağlık ekipleri uçağın enkazına ulaştılar. Uçağın kokpit yerinin boş olduğu görüldü. Pilotların atlayarak kurtuldukları kanaatindeyiz." dedi.

Vali Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Valiliğe yapılan ihbar üzerine Antakya merkez Yaylacık civarında bir uçağın düştüğü bilgisinin edindiklerini, Türk sivil havacılık ve silahlı kuvvetlerine ait bölgede herhangi bir uçuş faaliyetinin olmadığı şeklinde bilgiler aldıklarını ve teyit ettiklerini hatırlattı.

Uçağın muhtemelen Suriye tarafına ait olduğunu aktaran Ata, şunları kaydetti:

"Biraz önce aldığım bilgiye göre, jandarma timleri ve sağlık ekipleri uçağın enkazına ulaştılar. Uçağın kokpit yerinin boş olduğu görüldü. Pilotların atlayarak kurtuldukları kanaatindeyiz. Onları arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hem jandarma hem emniyet hem de AFAD ekiplerimiz arama kurtarma çalışmalarını yapıyorlar."

SURİYELİ MUHALİFLER ÜSTLENDİ

Suriyeli muhalifler, ülkenin kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan İdlib ilinin kırsalını bombalayan Beşşar Esad rejimine ait bir savaş uçağını düşürdüklerini öne sürdü.

Muhalif askeri grup Ahraru’ş Şam'ın sözcüsü Ahmed Karaali, AA muhabirine telefonla açıklamada, “Rejim uçağı İdlib kırsalını bombalarken alçaktan uçuş yapıyordu. 23 mm uçaksavar ile vurduk. İsabet alınca uçakta teknik arıza oldu. Ardından düşmeye başladığı görüldü.” dedi.

Hatay Valisi Erdal Ata, Antakya merkez Yaylacık köyü civarında bir uçağın düştüğüne yönelik ihbar aldıklarını açıklamış, ekiplerin çalışmasında henüz uçağın enkazına ulaşılamadığını ve uçağın muhtemelen Suriye tarafına ait olduğunu düşündüklerini bildirmişti.

ZIRHLI POLİS ARACI TAKLA ATTI

Hatay İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekiplerini taşıyan zırhı araç, Amanos Dağları’nda düşen Suriye uçağının enkazını ararken, takla attı. Araçta bulunan 8 polis, kazadan yara almadan kurtuldu.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi