Suriyeli ailenin sağlık ve açlıkla yaşam mücadelesi

Suriye'de yaşanan iç savaş yüzünden 5 ay önce 4 çocuğu ve 23 yaşındaki 4 aylık hamile eşi Fatma ile Türkiye'ye gelen Gazi Kubati ailesi, Ankara'da bir insanlık dramı yaşıyor.

Suriyeli ailenin sağlık ve açlıkla yaşam mücadelesi
Sara hastası olan 25 yaşındaki Gazi Kubati, açlıkla verdiği mücadele dışında düzenli ilaç kullanması gerektiğini, ancak paraları olmadığı için ne sağlık hizmetlerinden yararlanabildiğini, ne de kullanması gereken ilaçları alabildiğini belirtiyor. Kubati, her 4-5 saatte bir alması gereken ilaçları alamadığı için sık sık bayıldığını dile getiriyor.
Ankara'nın Altındağ İlçesi İsmetpaşa Mahallesi'nde 100 TL olan kiraladıkları bir odanın parasını ödeyemeyen Suriyeli aile, sokaklarda yaşamaya başladı. Ailenin bu durumunu fark eden Mehmet Bağlan adlı bir vatandaş, Mamak ilçesi Akdere Şehit Cengiz Mahallesi Çamlıbel Sokak, 158 numaralı evinin yanında bulunan atıl durumdaki tinercilerin kullandığı evi tamir edip, aileyi buraya taşıdı. Kubati ailesinin, komşuların yardımı ile ayakta tutunmaya çalıştıklarını ifade eden Mehmet Bağlan, şunları söyledi:
"Altındağ İlçesinde bulunan İsmetpaşa Mahallesi'nde inşaat işleri yaparken aile sokakta yaşıyordu. Durumlarını öğrendiğimde içler acısı manzara ile karşılaştım. En büyüğü 5 yaşında olan 4 çocuklu Suriye'li aile sokaklarda çöplerden buldukları ile karınlarını doyurmaya çalışıyorlardı. Baba sara hastası, eşi 4 aylık hamile. Bu duruma çok üzüldüm. Benim de çocuklarım var. İleride vijdan azabı çekmeyeyim diye Akdere'de bulunan evimin yanında bulunan atıl durumdaki evi kırık dökük yerlerini tamir ederek aileyi buraya taşıdım. Mahalleliler önce tepki gösterdi, ama şimdi hepsi de yardımcı olmaya çalışıyorlar. Benim insanlardan ve devletimizden beklediğim, bu insanlara yardımcı olsunlar. Baba Gazi sara hastası olduğu için düzenli ilaç kullanmak zorunda ve çalışamıyor. Eşi hamile, küçük çocuklarına bakmak zorunda. Bu insanlar dil de bilemedikleri için zor durumdalar. Birilerinin bu insanlara ellerini uzatmaları gerekiyor. Bu aileye yardım yapanlar da dar gelirli insanlar. Duyarlı insanlarımızı yardıma çağırıyorum" dedi.


Kaynak: Diyarbakır Söz