Suriyeli sığınmacıların Silopi otogarındaki yaşam savaşı

ŞIRNAK’ın Silopi İlçesi'nde, Irak’a gitmek için otogarın ikinci katında yaklaşık bir aydır bekleyen Suriyeli sığınmacılar, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Suriyeli sığınmacıların Silopi otogarındaki yaşam savaşı
IŞİD’in Suriye’deki saldırılarından kaçarak Şanlıurfa üzerinden Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli sığınmacılar, Kuzey Irak’taki akrabalarına ve kamplara ulaşmak için yaklaşık bir aydır Silopi otogarında bekliyor. Çatısından su damlayan otogarın ikinci katında, yaklaşık 30 aile Irak’a geçiş yapmak için her gün Habur Sınır Kapısı önüne gidip akşam saatlerinde geri dönüyor. Peşmerge’nin kamplarda yer olmadığı gerekçesi ile girişlerine izin vermediği Suriyeli sığınmacılar, biriktirdikleri paraları da bitince, zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Otogarın ikinci katında yere serilen tahta ve battaniyeler üzerinde sabahlayan Suriyeli sığınmacılar, hasta olan çocuklarına yardım için destek istedi.
Çocukları ile birlikte otogarda yatıp kalktığını söyleyen Zeyno Hamit, "IŞİD'den kaçtık. Bize zulüm yaptılar, kestiler, öldürdüler. Çocuklarımız hepsi hasta oldu. Ya bizi bir eve götürsünler ya da bir çare bulsunlar" dedi. Sığınmacılardan Hasan Ahmet, 18 günden beri otogara geldiğini belirterek, "Paramız kalmadı, rezil olduk. Yağmur başımıza yağıyor. Kimse bize yardım etmiyor. Yurdumuza da geri dönemiyoruz. Bize yardımcı olsunlar" diye konuştu. Her iki ayağı ve sağ kolu felçli olan 78 yaşındaki İzzeddin Osman da, tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu için otogarın ikinci katına merdivenlerden çıkarılırken büyük zorluk çekiyor. Yakınları hastalanan İzzeddin Osman’ın tedavisinin yapılmasını istedi.
Suriyeli mültecilerin bir aydan fazladır otogarda kaldığını belirten otogar esnafından Yusuf Müldür, "Kalacak yerleri olmadığı için otogarınikinci katında yer tahsis edildi. Burada da yatacak yorgan, battaniyeleri olmadığı için çok mağdur oluyorlar. Durumları çok kötü. Her sabah buradan kalkıp Habur Sınır Kapısı’na gidip, akşam da geri dönüyorlar. Bir türlü Irak tarafına alınmıyorlar. Maddi sıkıntıları çok fazla. Biz de otogar esnafı olarak elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Ama bu yeterli olmuyor"diye konuştu.
IŞİD örgütünden kaçarak Şanlıurfa üzerinden Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar, Kuzey Irak'taki akrabalarının yanına gitmek için bir aydır Silopi otogarında ve Habur Sınır Kapısı'nda bekliyor. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, kamplarda yer olmadığı gerekçesiyle Suriyeli sığınmacıların ülkelerine giriş izni vermiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz