Süryani derneği mahkeme kararıyla kapatıldı

Mardin'in Midyat İlçesi'nde faaliyet gösteren Mardin Süryani Birliği Derneği, tüzüğünde yer alan 'Eşbaşkanlık' ve isminde geçen, 'birlik' kavramlarının kanuna aykırı olduğu gerekçeleri ile feshedildi. Dernek Başkanı Yuhanna Aktaş, karara itiraz edeceklerini ve sonuç almamaları durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkesi'ne(AİHM) kadar gideceklerini söyledi.

Süryani derneği mahkeme kararıyla kapatıldı
Midyat İlçesi'nde Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği'nin kapatılmasının ardından Midyat Kaymakamlığı tarafından dernek tüzüğünde yer alan 'Eşbaşkanlık' ile dernek isminde kullanılan 'birlik' kavramının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan Mardin Süryani Birliği Derneği, mahkeme kararıyla kapatıldı. Mardin 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasında kapatılan derneğin, 31 Mart'ta kapatılan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği'yle aynı gün ve farklı bir duruşma ile fesedildiği öğrenildi.
Hakkında kapatma kararı verilen Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Türkiye'de ilk defa bir Süryani derneğinin devlet tarafından kapatıldığını söyledi. 2002 yılında oluşturdukları platformun ardından, geçen yıl dernekleştiklerini ifade eden Aktaş, dernekte; kültürel faaliyetlerin yanında, Asuri- Süryani, Keldani, Kürt, Arap ve Mıhallemi halklarının birliktelik sağlandığını belirtti. Aktaş, "Bu karar, yurt içinde ve yurt dışında yaşayan Süryanileri tedirgin edip, kaygılandırmıştır. Bu şekilde halkların örgütlenmesinin önü kesiliyor. Ayrıca bir kaç yıldır çözüm süreciyle başlayan olumlu havaya denk düşmeyen siyasi bir karardır. Bu karar, kendi toprağına geri dönmek isteyen Süryani yurttaşlarımızın umudunu kıran bir sonuç ortaya çıkarıyor. Süryanilere dönük gerçekleştirilen soykırımın 100'üncü yılında devletten kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmesini ve Süryaniler için özür dilemesini beklerken, devlet Süryani derneğimizi kapattı. Bize yüz yıl öncesinin acı hatıralarını tazeletti" dedi.
Derneğin kapatılması kararını kamuoyunun vicdanına havale ettiklerini kaydeden Aktaş, karara itiraz edeceklerini ve sonuç almadıkları halde AİHM'e gideceklerini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz