Temiz Havaya Sahip Tek İl Belli Oldu

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen temiz hava kriterleri dikkate alınarak yapılan çalışmalarda. Türkiye’den sadece tek bir şehir için havası temiz onayı verildi. İşte o il!

Temiz Havaya Sahip Tek İl Belli Oldu

Temiz Havaya Sahip Tek İl Belli Oldu

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı son raporlarda insanların yüzde 90 üzerindeki kısmı her gün kirli hava soluyarak yaşamaya devam ettiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kirliliğine karşı çalışmalarının yayınlandığı raporda, bir şehrin temiz havaya sahip olabilmesi için gerekli standartları taşıması gerekiyor.

Türkiye Hava Kirliliği Konusunda Nerede?

Küresel ölçekli hava kirliliğinde her geçen yıl artış görülmektedir. Ne yazık ki Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle sorun yaşayan ülkeler arasında yerini alıyor. DSÖ tarafından belirlenen temiz hava kriterleri dikkate alınarak yapılan çalışmalarda. Türkiye’den sadece tek bir şehir için havası temiz onayı verildi.

Temiz Havaya Sahip Tek İl Belli Oldu

DSÖ limit değerlerine uyan tek şehrin Hakkari olduğunu ifade eden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Gamze Varol, "Hakkari dışında ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’nün kılavuz değerlerine uyan ve bu limitlerin altında başka yaşam alanı yok. Türkiye için baktığımızda hava kirliliği çok büyük bir sorun. Açıklanan rapora göre, ülkemizde geçtiğimiz yıl hava kirliliği kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 42 bin kişi yaşamını kaybetti. Bu sorunların içerisinde akciğer kanseri, hava yolu enfeksiyonları, kronik hastalıklar, kalp damar sistemi dolaşım yolu hastalıkları da var. Bunlarla bağlantılı hastalıkların yanında yaşam kalitesini de etkiliyor hava kirliliği" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler