Tiyatrocu, esnafa Ahiliği anlattı

Mersin'de Şubat Tiyatrosu oyuncusu Bektaş Özdemir, Osmanlı dönemine ait geleneksel bir kıyafet giyerek, Anadolu'da 600 yıl uygulanan Ahiliği anlattı.

Tiyatrocu, esnafa Ahiliği anlattı

Merkez Akdeniz İlçesi İstiklal ve Silifke Caddesi'nde davul çalarak Ahilik Haftası olduğunu ilan eden Bektaş Özdemir, tek kişilik bir orta oyunu ile esnafı bilinçlendirdi. Esnafın Ahilik Haftası'nı kutlayıp sohbet ederek hayırlı işler dileyen oyuncu, çevredekiler tarafından da ilgi ile izlendi. 'Ey Ahali! Duyduk duymadık demeyin' diye bağırarak vatandaşların ilgisini çeken meddah, esnafa Ahiliği anlattı.
Amaçlarının eski kültür ve gelenekleri yaşatmak olduğunu kaydeden Özdemir şunları söyledi:
"Geçmişteki örf ve adetlerimiz, kültürümüzü ve yaşam tarzımızı canlandırıyoruz. Bu kültürlerin hala var olduğunu, Ahiliği birilerine hatırlatmak ve kutlamak anlamında böyle bir yola başlattık. Amacımız birlik ve beraberlik, esnaflığı anlatmak, Hacivat Karagöz gibi, eski Ramazanlardaki kültürlerimiz gibi durumları canlandırmaya çalışıyoruz. Bir nevi sokak şovu, orta oyunu ve meddahlık gibi bir şey. Benim yaptığım şey sempatik olduğu için halkın ilgisini de çekiyor. Sesimi duyan, bu adam ne diyor diye merak edince, ben de duruma göre mizansen veriyorum, oyun veriyorum, duygularımı ifade ediyorum ve Ahilik Haftası'nı kutluyoruz."




Kaynak: DHA