Türbelere 'Umut' Ziyareti

Batman'ın Kozluk İlçesi'ne bağlı Yeniçağlar Köyü'ndeki Zilan Türbesi ile Karaoğlak Köyü'ndeki Şeyh Halil türbelerine dün akın eden binlerce kişi, hastalıklara şifa dileğinde bulunarak dua etti.

Türbelere 'Umut' Ziyareti

Mayıs'ın son haftasında Batman'daki türbeler hastalıklara şifa arayanlarla, çocuk isteyenler, kısmet arayanlar, mal-mülk isteyenlerle dolup taştı. Çevre il ve ilçelerden, Kozluk İlçesi'nin Yeniçağlar Köyü'ndeki Zilan Türbesi'ne erken saatlerde akın edenler, otobüs, minibüs ve özel araç bulamayınca, traktörlerle türbeye geldi. Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı türbe etrafında tezgah kuran işportacılar, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayarak, günü karlı geçirdi.

TÜRBELERE İNSAN AKINI OLUŞTU

Yeni Çağlar Köyü'ndeki Zilan Türbesi'ne 150 yıl önce başlayan geleneği sürdüren müridler, türbe duvarına taş tutturmaya çalışarak, dileklerinin kabul edilmesi için dua etti. Çocukları olmayan bazı müridler de, türbenin pencere korkuluklarına beşik şeklinde ip bağlayarak, bebeklerinin olması için dua etti. Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, psikolojik hastalığı olan aile fertleri için şifa dileğinde bulunan müridlerin de olduğu gözlendi. Şeyh Muhammed Zilan'ın türbesi çevresindeki arazilerde her türlü ihtiyaç için ayrı çadırlar açıldı. Ziyaretçiler, seyar lokanta, manav bilumum ihtiyaç malzemelerinin satıldığı çadırlarda ihtiyaçlarını giderdi.

ŞEYH HALİL TÜRBESİ'NE DE ZİYARETÇİ AKINI

Kozluk İlçesi'ne bağlı Karaoğlak Köyü'ndeki Şeyh Halil Türbesi'ne de aynı gün içerisinde akın eden binlerce ziyaretçi, dileklerinin kabulü için kurbanlar kesti. Karaoğlak Köy Muhtarı Mehmet Salih Kaçar, her yıl Şeyh Halil'i anma etkinlikleri kapsamında binlerce müridin türbeyi ziyarete geldiğini belirterek, "Yaklaşık 350 yıllık bir geleneği köyümüzde sürdürüyor. Batman, Diyarbakır, Şırnak, Siirt ve Bitlis'ten, türbeye gelenler kurban kesip dua ediyor. Bu yıl 100'e yakın kurban kesildi. Çok sayıda ziyaretçi ağırladık. Gün boyu süren şeyhi anma etkinliklerinde herkes barış ve kardeşlik içinde duasını edip ayrıldı" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz