Ünlü bestekar Kalaycıoğlu hayatını kaybetti

Bir süredir böbrek yetmezliği ve damar rahatsızlığı olan "Türk Musikisi'nin Babası" unvanlı Rahmi Kalaycıoğlu, hayatını kaybetti.

Ünlü bestekar Kalaycıoğlu hayatını kaybetti

Bugün öğle saatlerinde hayatını kaybeden Kalaycıoğlu, yarın düzenlenecek cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlanacak. Kalaycıoğlu'nun cenazesi, Levent Afet Yolal Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından gerçekleştirilecek töreni müteakiben Zincirlikuyu Mezarlığı Aile Kabristanlığı'na defnedilecek.

 

RAHMİ KALAYCIOĞLU KİMDİR?

Türk Musikisi'ni özverili çalışmalarıyla belgeleyerek külliyatlarını gençlere ulaştırmak için vefatına kadar çalışan Rahmi Kalaycıoğlu, 3 Mayıs 1926 yılında Ankara Beypazarı'nda doğdu. Rahmi Kalaycıoğlu, Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu'ndan 1949 yılında Banka ve Muhasebe bölümünden mezun olduktan sonra, yeni açılmakta olan İstanbul Radyosu'nda mali ve idari görevlerde bulundu. İstanbul Üniversitesi'nde Rektörlüğün mali işlerini üstlendi. 1953 yılında tekrar Basın Yayın Turizm Genel Müdürlüğü'nün Ankara'daki merkezinde büro şefi olarak görev aldı.

1954 yılında bu teşkilattan yeni açılan Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'ne devam etti. 1955-1957 yılları arasında İstanbul Radyosu'nun Tahakkuk Şefliği görevine tayin edildi. 1958 yılında Basın İl Temsilciliği'nde görevlendirildi. Buradaki görevinde yurtdışından gelen filmlerin sansür heyetinde Basın Temsilciliği üyesi olarak çalıştı. Bu görevde 6 ay çalıştıktan sonra İstanbul Tanıtma ve Turizm Müdürlüğü'ne döndürülmesi uygun görüldü. İstanbul Radyosu Raportörlüğü'ne atanan Rahmi Kalaycıoğlu, bu görevine 1964 yılına kadar devam etti.

1978'de Yüksek Ticaretliler adlı gazeteyi çıkardı. 1990'dan beri, Türk Musikisi ile ilgili çok önemli çalışmalar yapmaktaydı. Türk Musikisi'nin babası olarak anılan ve hayatını Türk Musikisi'nin yaşatılması adına yaptığı çalışmalara adayan Rahmi Kalaycıoğlu vefatına kadar da bu görevi kendine borç bildi. Turk Musikisi'ne çok büyük eserler katan 90 bestekarın binlerce eserini toparlayıp derleyen Rahmi Kalaycıoğlu, Türk Musikisi'nin sonraki nesillere ulaşması adına 5 ciltlik Türk Musikisi Bestekarlar Külliyatı'nı çıkartmıştır.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz