Görüş Bildir

Uygun iliği sosyal paylaşım sitesinde arıyor

İstanbul'da, kanayan diş etleri yüzünden doktora giden 37 yaşındaki Tolga Pektemiz, kan kanseri (lösemi) olduğunu öğrenince dünyası başına yıkıldı.

Uygun iliği sosyal paylaşım sitesinde arıyor

İstanbul'da, kanayan diş etleri yüzünden doktora giden 37 yaşındaki Tolga Pektemiz, kan kanseri (lösemi) olduğunu öğrenince dünyası başına yıkıldı. Hastalıktan kurtulmak için tek çarenin ilik nakli olduğunu öğrenin Pektemiz, defalarca yapılan tedavi girişimlerinden ilik uyumsuzluğu nedeniyle vazgeçmek zorunda kaldı. 16 ay boyunca amansız hastalığa karşı verdiği mücadelesinden vazgeçmeyen Pektemiz ve yakınları, şimdi sosyal paylaşım sitesi üzerinde kurdukları sayfa ile uygun iliği arıyor.

Oto kiralama şirketi işleten, 11 yaşında Deha isimli oğlu ve eşiyle mutlu bir yaşam süren Tolga Pektemiz, diş etlerindeki kanama nedeniyle doktora gitti. Yapılan tetkiklerin ardından Pektemiz’e lösemi teşhisi konuldu. Hastalığın öğrenilmesiyle birlikte ailenin yaşamı kabusa döndü. Hastalık hakkında hiçbir bilgileri olmayan aile ne yapacağını şaşırdı. Bir süre hastalık ile mücadele eden aile, lösemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için her kapıyı çaldı. Hastalıktan kurtulmak için tek çarelerinin ilik nakli olduğunu öğrenen Pektemiz’in eşi Ebru Pektemiz, artık bütün zamanını uygun iliğin bulunması için sarf etmeye başladı. Çalmadık kapı bırakmayan Pektemiz ailesi, umudunu kaybetmeden uygun iliğin bulunması için çağrıda bulundu.

'BİZE UYMAZSA BAŞKA HASTALARA ŞİFA OLUR'

Ebru Pektemiz, 11 yaşındaki çocuğu ile eşi arasında mekik dokuduğunu ve hastalıkla savaşmanın zor olduğunu dile getirdi. Buna rağmen uygun iliğin bulunacağına bütün kalbiyle inandığını anlatan Pektemiz, “Daha önce gayet sağlıklıydı. Yapılan tetkiklerde lösemi olduğu ortaya çıktı. Yapılan son iki kemoterapiden iyi sonuç alamadık. İlik nakli yapılması gerekiyor. Ancak uygun şartları taşıyan donör bulunamıyor. İnsanlar ilik merkezlerine gidip bağışta bulunsunlar. Bu bağışlar hastalar adına olmuyor. Ama uyan ilikler bütün hastalara gidiyor zaten. Bize olmasa başka hastaların ihtiyaçları karşılanır.” şeklinde konuştu.

Hastalığı öğrendikten sonra adeta yıkıldıklarını söyleyen Ebru Pektemiz, "Aslında hastalık hakkında hiçbir şey bilmediğimizi anladık. Hastalıkla uğraşmak zor oluyor. Ancak Allah’ın izniyle bunları atlatacağız. Oğlum da babası için çok üzülüyor. Babası için ilik vermek istedi. Ancak uyumlu olmadığı için vazgeçildi.” ifadelerini kullandı.

Uzun zaman ilik bankalarında kendileri için şifa olacak iliği arayan Ebru Pektemiz, uyumluluk oranı 10’da 9 olan bir ilik sahibi ile umutlandı. Ancak ilik vericisinin ileri tetkiklerde hastalık taşıdığının belirlenmesiyle bu tedaviden vazgeçildi. Umutları kırılan aile üyeleri, yaklaşık 16 ay boyunca arayışlarını sürdürdü. Tolga Pektemiz’in vücudu son yapılan kemoterapi uygulamalarına olumlu cevap vermeyince aile bir kez daha ilik arayışlarına hız verdi.

SOSYAL PAYLAŞIM SİTESİ UMUT OLDU

Aile bireyleri, Tolga Pektemiz’in hastalıktan kurtulması için her yolu denedi. Son olarak ilik bulma konusunda daha geniş bir çevre oluşturmak isteyen Pektemiz’in akrabası Yasin Hakan Karagözlü, sosyal paylaşım sitesinde oluşturdukları sayfa ile uygun iliği aramaya başladı. Sadece kendileri için değil, bağışlarla gelecek iliklerin benzer durumdaki bütün hastalara umut ışığı olacağını belirten Karagözlü, “Sosyal paylaşım sitesinde bir sayfa oluşturduk. Yeni olmasına rağmen insanların duyarlılığı ve ilgisi fazla oldu. Aranan iliği bulmak için böyle bir girişimde bulunduk. Bizim için çok önemli. Çünkü aranan iliği bulamazsak hastayı riske atmış olacağız. Bu hastalığa herkes yakalanabilir. Bugün bize yarın onlara. Türkiye’nin bu konuya duyarsız kalmayacağını düşünüyorum. Gelsinler kanlarını iliklerini versinler. Biz olmasak bile başka bir hastaya yararları olur." diye konuştu.

'BUGÜN BANA YARIN SANA'

“Bugün bana yarın sana, Tolga Pektemiz’i yalnız bırakma Türkiye” sloganıyla sosyal paylaşım sitesinden seslerini duyuran aileyle bir çok bağışçı irtibata geçmiş. Ancak bugüne kadar uyumlu ilik bulunamadı. Tolga Pektemiz, sadece hafta sonları görebildiği çocuğu ile hasret gidererek acısı unutmaya çalışıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Hemotoloji servisinde tedavi gören Tolga Pektemiz için aile duyarlı bağışçıları bekliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi