Uyuşturucu bağımlılarının yüzde 50'den fazlası boşanmış aile çocukları

Kırıkkale Valiliği koordinasyonunda oluşturulan 'Madde Bağımlılığı İle Mücadele' programı kapsamında önleyici tedbirler başlığı altında Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde okullarda öğretmen ve öğrencilere yönelik uzmanlar tarafından eğitimler veriliyor.

Uyuşturucu bağımlılarının yüzde 50'den fazlası boşanmış aile çocukları
İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, anne ve babanın boşanması, ayrı yaşaması gibi aile bütünlüğünü bozan etkenlerin uyuşturucu kullanımı için önemli risk oluşturduğunu belirterek,"Yapılan araştırmalarda eroin bağımlılarının yüzde 50'den fazlasının boşanmış ailelerden geldikleri saptanmıştır" dedi.
Doktor, psikolog ve uzman eğitimciler tarafından sunulan eğitim programında, madde bağımlılığı konusunun yanı sıra 'Akılcı İlaç Kullanımı, Organ Bağışı ve Ağız Diş Sağlığı' konularında eğitimler veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 7 okulda gerçekleştirilen eğitimlerin yıl içinde devam edeceği bildirildi. Uyuşturucu ve madde bağımlılığına eğilimde aile içi iletişimin çok önemli olduğuna değinen Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, şunları söyledi:
“Anne babanın çocukla ya da kendi aralarında kronik çatışmaların bulunmasının da madde kullanmaya başlamada önemli bir rolü olduğu ileri sürülmektedir. Kronik çatışmalar sonucunda sürekli olarak olumsuz duyguların ifade edilmesi, aile bağlarının kuvvetli olmaması gibi anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkinin kalitesini belirleyen etmenler de madde kullanımı ile ilişkili olarak gözükmektedir. Çoğunlukla olumsuz duyguların ifade edildiği, sözel ödüllendirmenin eksik olduğu ailelerde yetişen çocukların, daha az kendine güvenli oldukları ve madde kullanımı karşısında da aynı şekilde güvensiz davranışları sonucunda 'hayır' diyemedikleri belirtilmektedir."
UYUŞTURUCU KULLANIMINDA ÖNEMLİ RİSK
Bir diğer önemli etmenin ise, ailenin çocuğuna anne-babalık yapma biçimi olduğuna dikkat çeken Dr. Uzun, "Anne-baba çocuk ilişkisinin niteliği, çocuğun topluma uyum becerilerini belirlemektedir. Çocuğun gelişiminde, anne-baba tutumunun besleyici, destekleyici, denetleyici öğeleri ve niteliği gencin ve daha sonra erişkinin davranışının alacağı yönün belirlenmesinde önemli bir güç oluşturmaktadır. Anne ve babanın boşanması, ayrı yaşaması gibi aile bütünlüğünü bozan etkenler de uyuşturucu kullanımı için önemli risk etkenleri olarak bulunmuştur.Yapılan araştırmalarda eroin bağımlılarının yüzde 50'den fazlasının boşanmış ailelerden geldikleri saptanmıştır. Anne-babanın birlikte yaşadığı durumlarda ise aile ilişkilerinin bozuk olduğu, genellikle anne babadan bir tanesinin bağımlı ile daha yoğun olarak ilgilendiği, diğerinin ise mesafeli ve cezalandırıcı bir tutum içinde olduğu gözlenmiştir" dedi.
AİLE İÇİ CİDDİ SORUNLAR OLUŞUR
İl Müdürü Dr. Uzun, aile üyesinin madde kullanmaya başlaması durumunda, bu aile içinde ciddi sorunlar yaşanmasına neden olduğunu kaydetti. Madde kullanan kişinin eve istenmeyen arkadaşlar edinip, eve getirmesinin, ev içinde sürekli bir çatışmanın yaşanmasına neden olduğunu belirten Uzun, "Ayrıca hırsızlık yapması gibi suça yönelik davranışların varlığı ailenin toplumla ilişkilerinin etkilenmesine ve onların da giderek toplumdan soyutlanmaları sonucunu doğurmaktadır. Bağımlının çeşitli nedenlerle aileye yalan söylemesi, aileye bireylerine yönelik saldırgan davranışlarda bulunması bunların sonucu olarak ailenin baskıcı tutumu aile içinde gittikçe derinleşen yaralar açmaktadır. Uyuşturucu madde gibi yasal olmayan bir madde kullanımının varlığı, toplumun uyuşturucu madde kullananlara karşı olumsuz tutumları, bu kişilerin çeşitli yasadışı eylemlerinin olması gibi nedenlerle giderek sosyal çevrelerinden uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Ayrıca bağımlının birçok işlevini yerine getirememesi, madde için para bulmak zorunluluğu, yaşamının yasadışı yollar veya ailenin ekonomik desteği ile sürdürmesi, tedaviye yönelik masrafların karşılanması aile içinde ekonomik kayıplara da yol açmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz