Görüş Bildir

Van Gölü'nde boğulmalara karşı tatbikat

Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde Bitlis Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlk Yardım Derneği (BAKUT) tarafından boğulmalara karşı arama, kurtarma tatbikatı yapıldı. BAKUT Başkanı ve Gönüllü Cankurtaran Fevzi Epözdemir, 2 yıldır gönüllü olarak yaklaşık 350 bin kişinin yaşadığı Bitlis sınırlarındaki 475 kilometrelik Van Gölü sahil şeridinde boğulma vakalarının karşı cankurtaran hizmeti verdiklerini söyledi.

Van Gölü'nde boğulmalara karşı tatbikat

BAKUT'un tatbikat için 3 cankurtaran, 2 profesyonel dalgıç ve 5 kişilik ilk yardımı ekibinin de içinde bulunduğu 21 kişi görev yaptı. Gerçeği aratmayan tatbikatı AK Parti Bitlis Milletvekili adayları, Vedat Demiröz, Edip Safter Gaydalı, Fatih Kadirioğlu, AK Parti'li Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, AK Parti İl Başkanı Nesrullah Tanglay'ın da izledi. Tatbikat, senaryosu gereği gölde yüzerken boğulma tehlikesi geçiren bir personelin sahildekilerden yardım istemek amacıyla bağırmasıyla başladı. Botla hızlı bir şekilde sahilden ayrılan ekip, Vangölü’nün yüzeyinde çırpınan arkadaşlarını dibe batmadan, su yüzünde tutarak başarılı operasyonla sahile çıkardı. Gerçeği aratmayan tatbikatta, Vangölü’nün soğuk sularında su üstü ve su altı arama kurtarma tatbikatını başarılı bir şekilde gerçekleştiren BAKUT ekibi, tatbikattan sonra sahilde bekleyen vatandaşları boğulmalara karşı uyararak, olası bir boğulma durumunda neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirdi.
Yapılan tatbikatın ardından BAKUT Başkanı ve Gönüllü Cankurtaran Fevzi Epözdemir, açıklamalarda bulundu. Epözdemir, dernek olarak iki yıldır gönüllü olarak yaklaşık 350 bin kişinin yaşadığı Bitlis sınırlarındaki 475 kilometrelik Van Gölü sahil şeridinde boğulma vakalarının sıkça yaşandığı yaz sezonlarında cankurtaran hizmeti verdiklerini söyledi. Ülke genelinde her yıl yüzlerce kişinin suda boğulma sonucu hayatını kaybettiğini bir o kadar kişinin de boğulma tehlikesi atlattığını kaydeden Epözdemir, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin en büyük gölü olan Vangölü’ne kıyısı bulunan ilimizde de yaz aylarında sulama kanallarında ya da göletlerde bazı boğulma olayları yaşanmaktadır. BAKUT ekibi olarak bizlerde almış olduğumuz ve vermiş olduğumuz eğitimlerle kurtarma, olası boğulma olaylarında etkin ve hızlı hizmet sunmaya çalışıyoruz. Arama Kurtarma Ekibimizde yer alan deneyimli ve gönüllü personellerimiz ile ilimizde ve bölgemizde meydana gelebilecek her türlü afet ve olağanüstü durumlarda, müdahale edebilecek seviyeye gelebilmek için eğitimlerini devam ediyor. Bu kapsamda da bugün sezonun ilk tatbikatını Vangölü’nde yaptık. Tatbikatımız gayet başarılı oldu ve senaryo gereği boğulma tehlikesi geçiren arkadaşımızı sakin ve profesyonel şekilde kısa sürede boğulmaktan kurtararak sahile çıkardık. Bu tür durumlarda bilgi olmak büyük ölçüde hayat kurtarır. Ancak bilinçsiz şekilde yapılmaya çalışan kurtarmalar çoğunlukla daha büyük felaketlere de yol açabiliyor. Bu nedenle ekip olarak Bitlis genelinde olabilecek olan her afete müdahale noktasında hazır bekliyoruz. Bu sayede de inşallah bu yaz sezonunu kazasız ve ölümsüz atlatmayı ümit ediyoruz."

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi