(Video) Türkiye yaşlanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaşlıların sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmek için kurulan Araştırma Komisyonu'nda, Türkiye'nin yaşlı nüfus profiline ilişkin bilgiler verildi.

(Video) Türkiye yaşlanıyor

Uzmanların yaptığı sunumlarda, Türkiye'de nüfusun giderek yaşlandığına dikkat çekilerek, başta sağlık hizmetleri olmak üzere planlamaların buna göre yapılması istendi.

Uzmanlar, 2040'a gelindiğinde 65 yaş üstü nüfusun 0-5 yaş grubundaki nüfusu geçeceğini belirterek, bu nedenle 2040'ın kritik bir dönemeç olduğuna vurgu yaptı. 2080 yılından itibaren ise; Türkiye'deki her dört kişiden birinin 65 yaş üstü olacağı öngörüldü.

Türkiye'de 6 milyon 112 bin 760 hanede yani yaklaşık her 4 haneden birinde 65 üstü bireyin yaşadığı, bunların çoğunun kadın olduğu belirtilirken, Türkiye'de 1 milyon 561 bin hanede tek başına yaşayan yaşlı fert bulunduğu bilgisi verildi.

Yaşlı nüfusun yoğun olduğu yerler ise; Karadeniz, Orta Anadolu ve Ege Bölgesi’ndeki bazı iller şeklinde sıralandı. Türkiye'de en fazla yaşlı nüfusun Sinop, Kastamonu ve Artvin'de olduğu kaydedilirken; en az yaşlı nüfusun ise; Şırnak, Hakkari ve Şanlıurfa'da yaşadığı aktarıldı.

TBMM Komisyonu'nda bir sunum yapan Sağlık Bakanlığı bürokratları da 2022 yılı itibarıyla 65 yaş üstü nüfusun 8 milyonu aştığına dikkat çekerek, toplam nüfustaki yüzde 8,5 olan yaşlı oranın yüzde 10'lara yükseldiğini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz