Yağışlı havalarda trafik kazaları yüzde 25 artıyor

Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında İzmit Meteoroloji Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda, yağışlı havalarda kazalarda yüzde 25'lik bir artık gerçekleştiği belirtilerek, otobüs ve minibüsçüler odası başkan ve üyelerine yağmurda güvenli sürüşün kuralları anlatıldı.

Yağışlı havalarda trafik kazaları yüzde 25 artıyor

Kocaeli Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, Türkiye'de yük ve yolcu taşımacılığın yüzde 89'unun karayolu ile yapıldığını ancak ülkede son 30 yıllık süre içinde 160 bin kişinin trafik kazalarında öldüğünü hatırlattı. Bunun bir şehir nüfusuna eşdeğer olduğunu da belirten Kaçmaz, 2014 yılında da 376 bin 769 trafik kazasında 3 bin 524 kişinin hayatını kaybettiğini, 285 bin 59 kişinin yaralandığını söyledi. Kaçmaz trafik kazalarında yağışlı havalarda yüzde 25 oranında artış olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Uzmanlar, yağışın ilk başladığı anda ve sağanak yağışta sürücülerin tedirginliğinin ve hata yapma oranının arttığını belirtiyor. Yağışlı havalarda sürüş güvenliğini azaltan en önemli konu fren mesafelerinin uzamasından ortaya çıkıyor. Normal yola göre ıslak zeminde hızlı araç kullanmak ve takip mesafesini artırmamak pek çok sürücüyü tehlikeye atıyor. Bir diğer etken ise ön camda oluşan yağmur damlaları ve araç içinde oluşan buğu nedeniyle görüş mesafesinin azalması ise sürüş kalitesini ve güvenliğini etkiliyor. Sürücülerin basit bazı kuralları dikkate almaması bir yandan paniğe neden olurken bir yandan da maddi ya da hayati zararları olan kazalara davetiye çıkarıyor. Yağışlı havalarda kaza sayısında yüzde 25'lik bir artış oluyor. Yağmur yeni yağdığında asfalt üzerindeki toz tabakası kaygan bir hale gelir. Yani buzun üzerinde araç kullanmaya benzer. Bunun için sürücülerin daha dikkatli olmaları gerekir."

Kaynak: DHA