Yasadışı tombala oyunu oynanacağı kumarhane açılışını sosyal medya da haykırınca, polisin eline düştü

Isparta'da bir kişinin kumar oynatılacak yerin açılışının yapılacağını, sosyal paylaşım sitesindeki adresinden duyurması üzerine harekete geçen polis, adrese operasyon düzenledi. Operasyonda, kumar oynadığı ve oynattığı iddiasıyla 52 kişi gözaltına alındı

Yasadışı tombala oyunu oynanacağı kumarhane açılışını sosyal medya da haykırınca, polisin eline düştü

Isparta'da bir kişinin kumar oynatılacak yerin açılışının yapılacağını, sosyal paylaşım sitesindeki adresinden duyurması üzerine harekete geçen polis, adrese operasyon düzenledi. Operasyonda, kumar oynadığı ve oynattığı iddiasıyla 52 kişi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir kişinin kumar oynatılacak yerin açılışına ilişkin sosyal paylaşım sitesindeki adresinden duyuru yapması üzerine çalışma başlattı. Paylaşımda bulunan kişinin kimliğini belirleyen ekipler, kumar oynanılacak yerin Yedişehitler Mahallesi'ndeki bir evin bodrum katı olduğunu tespit etti.

OPERASYON DÜZENLENDİ

Adrese operasyon düzenleyen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Asayiş Şube müdürlükleri ekipleri, kumar oynadığı ve oynattığı iddiasıyla 52 kişiyi gözaltına aldı. Adreste arama yapan ekipler, 299 tombala kartı, ikişer "bingoyer" diye tabir edilen çekiliş yapan aparat ve fon cihazı, televizyonlara görüntü veren kamera, pullar, yazı kağıtları ve çok miktarda para ele geçirdi.

Zanlılara ait 2 araç ile şüphelilerin üst aramasında 4 ruhsatsız tabanca, K.K'nın üzerinde de 21 gram esrar bulundu. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 51 kişi, Kabahatler Kanunu uyarınca para cezası verilmesinin ardından serbest bırakıldı. Zanlı K.K'nın ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Isparta şehri, Isparta ilinin merkezidir. 2014 yılı nüfus sayımına göre kent merkezinin nüfusu 207.266, merkez ilçeye bağlı belde ve köylerin nüfusu 21.464 olmak üzere Isparta şehri nüfusu 228.730'dur. Şehrin denizden yüksekliği (rakım) 1035 metredir. Şehir, yöreye özgü el dokuması halılarıyla ve gül yetiştiriciliğiyle tanınmaktadır. Isparta, nüfusu artan bir ildir. TÜİK'in yayınladığı 2014 Yılı ADNKS veri tabanına göre 228.730 olan merkez nüfusuyla Isparta; Akdeniz Bölgesi'nin en önemli kentlerinden biridir.

Isparta ve çevresindeki yerleşim tarihi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Isparta' nın da önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğu Pisidia bölgesine M.Ö. 2000’lerde Luvi ve Arzava toplulukları yerleşmiştir. Daha sonra bölgeye M.Ö. 1200'lerden itibaren Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonyalılar egemen olmuştur. M.Ö. 323’te Büyük İskender’in ölümüyle beraber sırasıylaSeleukos, Bergama Krallığı ve sonrasında Roma hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir gelişme gösteren Isparta önemli bir piskoposluk ve ticaret merkezi oldu.[2] Roma İmparatorluğunun bölünmesiyle Doğu Roma ve sonrasında Bizans topraklarında bulunan bölge 1204 yılında Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır. 1300 yılında Hamitoğulları Beyliği ve 1391 yılından sonra da Osmanlı topraklarına katılmıştır. II. Murad döneminde kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir. 16. yüzyılda güneybatı Anadolu’daki önemli pazarlardan biri olmuştur.

İlk Yunan muhacirleri Anadolu'ya çıktıkları zaman buranın güzelliğini işitmişler ve Isparta anlamına olarak (İs-Barid) demişler. Bu kelime zamanla (Sparta - Isparta) şeklini almıştır.

Yörenin yerleşme tarihi, paleolitik dönemle başlamaktadır. 1944 yılında Şevket Aziz Kansu döneminde yapılan incelemeler sonucunda Bozanönü Ovası'nın ortasında bulunan Kapıini Mağarası, üst paleolitik eserleri vermektedir. Keçiborlu’nunGümüşgün (Baladız) yakınlarında Prof. Louis’in yaptığı kazılarda, Mezolitik çağına ait “Mikrolit” adı verilen çakmaktaşlarınarastlanmıştır.

Tarih öncesi çağın üçüncü dönemi, neolitik devri olmuştur. Bu devre ait Yeniköy (Ş. Karaağaç) Höyüğü'ndeki buluntular bunu doğrulamaktadır. Toprak Tol Höyüğü ve Köşktepe’de rastlanan küp mezarlar ile ele geçen başka buluntular, Isparta’daki yerleşimin Kalkolitik dönemde de var olduğunu göstermektedir. Kalkolitik dönem sonrası Tunç Kültürleri, Pisidia ovasında oldukça yaygın bir biçimde gözlenebilir.

Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Kışları serin ve yağışlı yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir.[3] Çevresindeki göllerin iklim üzerinde önemli etkisi vardır. Yağışların büyük bir bölümü kış ve ilkbahar aylarında düşmektedir. Yıl içinde en çok yağış Aralık ve Ocak aylarında yaşanmaktadır. Aylık yağış miktarları Ağustos ayına kadar düzenli olarak düşmekte ve Temmuz, Ağustos aylarında en kurak dönemine ulaşmaktadır. Eylül'den itibaren yağış miktarı tekrar artmaya başlamaktadır.[4] Bitki örtüsü bozkırdır. Isparta'nın Akdeniz iklimini yaşayamamasının nedenlerinden biri ise Toros Dağları'nın arkasında kalmasıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz