Yüz binlercesi ele geçirildi!

Diyarbakır'ın Hani ve Lice ilçesi kırsalında PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda 723 bin 860 kök Hint keneviri ele geçirildi. Operasyonda ayrıca teröristlerin kullandığı bir gözetleme mevzisi imha edildi.

Yüz binlercesi ele geçirildi!

Diyarbakır'da düzenlenen operasyonda 723 bin 860 kök Hint keneviri ele geçirildi.

ÖRGÜTÜN FİNANS KAYNAĞI

Valilikten yapılan açıklama göre, İl Jandarma Komutanlığınca PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi, teröristlerce kullanılan sığınak ve barınakların tespit edilerek, içerisindeki silah ve mühimmatın muhafaza altına alınması, diğer malzemelerle sığınakların imha edilmesi, örgüt üyeleriyle ile yasa dışı uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasında var olan bağın somut delillerle ortaya konulması, operasyon bölgesinde gizlenen uyuşturucu ve bunları gizleyenler bulunarak adalete teslim edilmesi amacıyla Hani ilçesinin kuzeyi ile Lice ilçesi kuzeybatısında kalan dağlık ve kırsal alanda operasyon yapıldı.

Kentte 15 Temmuz saat 21.00'den itibaren jandarma özel harekat ve komando timleri, polis özel harekat timleri ve güvenlik korucularının katılımıyla başlatılan "Bayrak-130 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ali Erdinç-02 Müşterek Operasyonu" önceki gün saat 22.00'de başarıyla tamamlandı.

KAMUFLAJ YAPILMIŞLAR

Operasyonda teröristlerce kullanılan, ağaç üzerinde dallar arasına gizlenmiş gözetleme mevzisi bulunarak kullanılamaz hale getirildi. ​​Yapılan aramalarda 10 ayrı noktada 723 bin 860 kök Hint keneviri, keneviri sulamak amacıyla tarlaların içerisinde kurulu şekilde tespit edilen 650 metre uzunluğunda hortum ve boru, 500 metre elektrik kablosu ile 3 su motoru ele geçirildi.

Ele geçirilen Hint keneviri numune alınmasının ardından diğer malzemelerle yerinde imha edildi. Operasyon bölgesindeki adli aramalarda 257 kişi ve 58 araç kontrol edildi, bir kişi Askerlik Kanunu gereğince tebligat yapılarak serbest bırakıldı. Kentte son 4 operasyonda ele geçirilen Hint keneviri sayısı 9 milyon 521 bin 78 köke ulaştı.

TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ

Avrupa Birliği Uyuşturucu Ajansı'nın 2019 yılı raporuna göre, Türkiye'de uyuşturucu kaynaklı ölümlerde dikkat çekici bir artış var. Türkiye'de neden uyuşturucu kullanma yaşı 8'e düştü? Madde bağımlılığıyla mücadele ne aşamada? Devletin aldığı önlemler yeterli mi? Madde bağımlılığı konusunda kamu ve STK işbirliği yeterli mi? Temiz Toplum Derneği'nin Genel Başkanı Bilal Ay, Hakan Aksay'a yorumladı.

Sentetik uyuşturucu tehlikesinin kolay ulaşılabilirliği ve ucuz olması dolayısıyla arttığını dile getiren Ay, "İstanbul'da uyuşturucu kullanan insan sayısı 500 bin civarında. Bu da demek oluyor ki sokaktaki her 40 kişiden 1'i uyuşturucuya bulaşmış durumda"  Uyuşturucu kullanım yaşının 8'e düştüğüne vurgu yapan Ay, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu rakamın daha da küçük yaşlara düşebileceğini ifade etti.

KULLANIM YAŞI 8'E DÜŞTÜ

Bilal Ay, uyuşturucu bağımlılarının, uyuşturucu kullanma sebepleri arasında ailevi ve ekonomik problemleri gerekçe gösterdiklerini dile getirdi. Ay, "Bizim zaafiyetlerimizin de bir sonucu bu, işsizlik sorununa çözüm getirilmeli, aileler çocuklarına sarılmalı, sevgili göstermeli" diye konuştu.

Bilal Ay, tedavi sürecinde Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM)'nde yatak sayılarının yetersiz olduğunu dile getirerek, "Aileler, çocuklarını tedaviye ikna etseler bile, aylarca bekleyebiliyorlar. Çünkü uyuşturucu bağımlı oranı dikkate alındığında tedavi merkezlerinin kapasitesi yetersiz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz