Zehirli ayakkabı üreticileri hapı yuttu

Yaklaşık 2014 yılında Türkiye'ye sunulan zehirli ayakkabıların çaresine nihayetinde bakılmakta. Sağlığa zararlı kanserojen madde içerdiği belirtilen hatta giyildiği anda ayaklarda hasar bırakan zehirli ayakkabılar ile ilgili başlatılan soruşturmada sona gelinip, markalar deşifre edildi. Ayakkabı firmasının sahibi ve ayakkabıların bulunduğu antreponun sorumlusunun da aralarında bulunduğu 10 kişiye 10'ar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

Zehirli ayakkabı üreticileri hapı yuttu

Yaklaşık 2014 yılında Türkiye'ye sunulan zehirli ayakkabıların çaresine nihayetinde bakılmakta. Sağlığa zararlı kanserojen madde içerdiği belirtilen hatta giyildiği anda ayaklarda hasar bırakan zehirli ayakkabılar  ile ilgili başlatılan soruşturmada sona gelinip, markalar deşifre edildi. Ayakkabı firmasının sahibi ve ayakkabıların bulunduğu antreponun sorumlusunun da aralarında bulunduğu 10 kişiye 10'ar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

İTHALİ UYGUNSUZ BULUNDU

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu tarafıdan hazırlanan iddianamede, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü görevlileri tarafından yapılan araştırma sonucunda, Erenköy Gümrük Müdürlüğü'nün denetiminde bulunan bir antrepoda muhafaza edilen bir ayakkabı firmasına ait ithali uygunsuz bulunan 1875 kutu ayakkabı cinsi eşyanın 2014 yılının Ekim ayında imhasına karar verildiği anlatıldı. Firmanın talebi üzerine imha komisyonu oluşturulduğu belirtilen iddianamede, söz konusu ayakkabıların imha edilmek üzere İzmit'teki İZAYDAŞ A.Ş'ye ait tesislerine götürüldüğü ifade edildi.

19 BİN 920 ÇİFT UYGUNSUZ AYAKKABI

İddianamede imha işlemi sırasında orijinal ambalajlı kapların açıldığında götürülen ayakkabıların imha edilmesi gereken ayakkabılardan olmayıp eski, ekonomik değerini yitirmiş ayakkabılar olduğu ve bu nedenle imha işleminin durdurulduğu belirtildi. İmhaya götürülen ayakkabıların 5 araç içerisinde mühürlü halde Erenköy Tasfiye İşletme Müdürlüğü'ne ait geçici depolama alanına götürüldüğü belirtilen iddianamede, ayakkabıların Çin Halk Cumhuriyeti'nden ithal edildiği ifade edildi. 2 bin 405 kartonda 25 bin 510 adet, 272 bin 816 dolar değerinde kadın botunun gümrüklü eşya olarak denetime alındığı, yapılan inceleme sonucunda 19 bin 920 çift ayakkabı için e-uygunsuzluk belgesi düzenlendiği bildirildi.

İddianamede, söz konusu ayakkabıları denetim altında bulunan antrepodan yasal olmayan yollarla çıkararak, serbest dolaşıma soktuğu iddia edilen ve aralarında ayakkabıları ithal eden firma ile ayakkabıların tutulduğu antreponun yetkililerinin de bulunduğu 10 kişi hakkında, "Dikkat ve özen yükümlüğüne aykırı davranma sonucu tüketilecek şeylere zehir katma veya bozma", "Eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokmak" ve "İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokmak" suçlarından 3 yıl 3'er aydan 10'ar yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianame, Anadolu 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme de iddianameyi kabul ederek, ayakkabıları ithal eden firmanın yükleme ve boşaltma işlemini Esenyurt'taki iş yerinde yaptığı gerekçesiyle "yetkisizlik" kararı vererek dava dosyasını Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

ŞÜPHELİ KONUŞMALAR TESPİT EDİLDİ

İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü yetkililerince geçici depolama yerinde yapılan sayım ve tespit sonucu araçlardaki koliler içinde toplamda 33 bin 235 adet ekonomik değerini yitirmiş ve kullanılmış ayakkabı bulunduğu belirtilen iddianamede, Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı doğrultusunda ayakkabı firmasına ait iş yerinde arama yapıldığı işyerinin kamera kayıtlarının çalışmadığını bildirdiği belirtildi. Antreponun da kamera kayıtlarının incelendiği ifade edilen iddianamede, ayakkabı kolilerinin araçlara yüklenirken yükleme esnasında görevlilerin "Ağabey ne olacak bu işin sonu","Ne yapıyorsun, patlak malı kamera önüne tutuyorsun" şeklinde şüpheli konuşmalar yaptıklarının tespit edildiği de kaydedildi.

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI AYAKKABILAR

Soruşturma aşamasında iç piyasaya sürülmüş ayakkabıların toplatılması çalışması yapıldığı, tespit edilen ayakkabıların toplatıldığı, piyasaya sürülen 19 bin 920 çift ayakkabıdan 10 bin 221 çift ayakkabıya el konulduğu, piyasaya sürülen diğer ayakkabıların toplatılamadığı belirtildi. İddianamede, toplatılan ayakkabılar üzerindeki inceleme sonucunda düzenlenen rapora göre, piyasaya sürülen ayakkabıların insan sağlığına zararlı nitelikte olduğunun belirlendiği vurgulandı.

10'AR YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede, ayakkabı firmasına ait antrepoda bulunan ve ithaline uygunluk verilmeyen 19 bin 920 çift ayakkabıyı yasal olmayan yollarla çıkararak serbest dolaşıma soktukları iddia edilen firma görevlilerinin suçu birlikte işledikleri belirtildi. Ayakkabı firması sahibi ve sorumlusu M.S., antrepo sahibi ve sorumlusu N.T.'nin de aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında, "Dikkat ve özen yükümlüğüne aykırı davranma sonucu tüketilecek şeylere zehir katma veya bozma", "Eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokmak" ve "İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokmak" suçlarından 3 yıl 3'er aydan 10'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu 1.Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

Mahkeme, ayakkabıları ithal eden firmalanın yükleme ve boşaltma işlemini Esenyurt'taki iş yerinde yaptığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı vererek dosyayı Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

2014 yılında açıklanan zehirli ayakkabı markaları nelerdi?

Bakanlık zehirli ayakkabıların markalarını açıkladı. İşte piyasaya sürülen ve zehirli olduğu söylenen o ayakkabıların markaları. Zehirli ayakkabılar, Denge Enternasyonal Ayakkabıcılık İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne ait 'Arow', 'Arow Men' ve 'Arow Kids' markaları olduğu açıklandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, 19 bin 920 çift, 9 model ayakkabı cinsi eşyanın imha edilmeyerek yasadışı olarak iç piyasaya sürüldüğünü hatırlatarak bu ayakkabılardan 2368 çiftin mühürlenerek satışlarının durdurulduğunu, 1947 çiftinin başka bir antrepoda olduğunu tespit etti. Numunesi alınan 15 model ayakkabıdan 12 tanesinin test sonuçları uygunsuz, 3 tanesinin sonuçları uygun çıktığı açıklandı. Firmaya ise 266 bin 490 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, ithal ve yerli ayakkabıların kanserojen etkiye sahip olup olmadığının ancak laboratuvar testleriyle anlaşılabileceğini söyledi. Ayakkabıların üst bölümünde kullanılan doğal ya da suni derilerin ‘aril aminler’ ile bunları içeren ‘azo-boyar’ maddelerle boyanmasının kanserojen etkiye sahip olmalarına yol açtığını savunan Akdur şunları söyledi:

"Bu tür zararlı ürünlerin tüketiciye satılmasını önlenmenin en kestirme yolu ithal ayakkabıların gümrüklerde, yurt içinde üretilen ayakkabıların ise üretim aşamasında devlet tarafından laboratuvar kontrolünden geçirilerek denetlenmesidir.

ANKARA ÜRETİMİNDE TEHLİKE YOK

Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun da Başkent’te deri ağırlıklı üretim olduğunu söyleyerek, kentte üretilen ayakkabılarda tehlike olmadığını söyledi. Kamuoyunun gündeminde olan zehirli ayakkabılar sebebiyle esnafın zor günlerden geçtiğini aktaran Uzun, “Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli zehirli olduğu gerekçesiyle alıkonulan ve daha sonrasında imha edilmek üzere bekletilen bakanlık deposundan çalınan ürünleri açıklamalı, bu firmaları açıklamalı ki kamuoyu da esnaf da rahatlasın” dedi. İthal edilen veya üretilen ürünlerde son aşamada kontrol yapıldığını aktaran Uzun, “Fatura üretici ve satıcıya kesiliyor. Bunun öncesi var. Ayakkabıda kullanılan cırt, taban, kapsül, bağcık gibi parçalar var. Bu parçalar üretim aşamasında denetime tabi tutulmalı. Bu denetimler Sanayi Bakanlığı tarafından yapılmalı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı koordineli çalıştığı zaman üretimden satışa bir denetim olursa bu tür sıkıntılar ortadan kalkar” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz