10 günde 93 pkk'lı öldürüldü

TÜRK Silahlı Kuvvetleri son 10 günde terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonlarda 93 örgüt üyesi etkisiz hale getirildiği ve 71 sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirildiğini açıkladı.

10 günde 93 pkk'lı öldürüldü

Terörle Mücadele Harekatı kapsamında; 11 - 21 Mayıs 2017 örgütün sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullanması sebebiyle büyük önem taşıyan özellikle Hakkari, Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Batman ve Tunceli bölgesinden arındırmak ve bahar-yaz dönemine yönelik hazırlıklarını kısıtlamak amacıyla operasyonların aralıksız devam ettiği belirtildi.

Şırnak Beytüşşebap ilçesi Bestler-Dereler, Hakkari Yüksekova ilçesi, Diyarbakır Silvan-Lice-Kulp ilçeleri, Erzurum Şenkaya ilçesi, Ardahan Göle ilçesi, Bingöl, Muş ve Hatay Amanoslar bölgelerinde orta ve büyük çaplı operasyonlar yapıldı. Operasyonlarda; 93 terörist etkisiz hale getirildi ve 2 adet 60 mm havan, 12 uçaksavar-makinalı tüfek, 313 piyade tüfeği, 4 keskin nişancı tüfeği, 5 roketatar, 6 Law ve 597 el bombası ele geçirildi.

ELE GEÇİRİLENLER

53 el yapımı patlatıci tespit edilerek imha edildi ve yaklaşık 2 bin 300 kg amonyum nitrat, 30 kg. patlayıcı, 150 binin üzerinde hafif silah mühimmatı, 229 adet havan (82 mm ve 60 mm) mühimmatı, 439 adet roketatar mühimmatı, çok miktarda el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan kablo ve fünye ele geçirildi. Teröristler tarafından kullanılan 71 sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirildi.

Örgütün en önemli finansal kaynaklarından olan uyuşturucu üretimi, ticareti ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik operasyonlar ve sınır hattında alınan tedbirler sonucunda; 500 kg kubar esrar, yaklaşık 52 kg. uyuşturucu ve 37 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Etkili sınır denetim ve kontrolleri sonucunda sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 8 bin 755 kişi yakalandı.

7 ASKER ŞEHİT EDİLDİ

Operasyonlarda 7 kahraman asker şehit olurken, 27 asker de yaralandı. Şırnak Beytüşşebap ilçesi Bestler-Dereler, Hakkari Yüksekova ilçesi, Diyarbakır Silvan-Lice-Kulp ilçeleri, Erzurum Şenkaya ilçesi, Ardahan Göle ilçesi, Bingöl, Muş ve Hatay Amanoslar bölgelerinde yürütülen orta ve büyük çaplı operasyonlar sonucunda örgüte ağır kayıplar verildi. Yürütülen başarılı ve kararlı operasyonlar ile tespit edilen sığınaklarda ele geçirilen silah, mühimmat, teçhizat ve yaşam malzemeleri ile örgütün lojistik desteğine son yılların en büyük darbesi vurulduğu belirtldi. Özellikle geçen hafta Şırnak'ta yürütülen operasyonda ele geçirilen cephanelik olarak nitelendirilebilecek silah, teçhizat ve mühimmatı aratmayacak şekilde bu hafta yine Şırnak ve Hakkari'de başarılı operasyonlar yapıldı.

Sınır bölgelerinde alınan tedbirler sayesinde hafta içinde yaklaşık 5bin 200 kişi yakalandı ve bol miktarda uyuşturucu ve kaçak sigara ele geçirildi. Suriye kuzeyindeki harekât kapsamında; sınır güvenliğini sağlamak, DEAŞ tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak ve sivilleri korumak ve sivillerin yaşanan terör olaylarından zarar görmesini engellemek olan harekatta, TSK tarafından desteklenen ÖSO'nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında bulunan toplam 243 meskûn mahal ve 2.015 km²'lik alan kontrol altına alındı. Bab ilçe merkezi, Kabbasin ve Bzagah bölgelerinde patlayıcı ve mayın arama temizleme çalışmaları sürdürülürken; PKK PYD'lilerin Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edildiği belirtildi.

SON 5 AYIN BİLANCOSU

İçişleri Bakanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 15-22 Mayıs tarihlerinde, bölücü terör örgütüyle mücadele kapsamında; 541 operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlarda, örgüte yardım ve yataklık iddiasıyla 222 kişi gözaltına alındı. Yurt içinde, son bir haftada yapılan operasyonlarda; 28'i ölü, 8'i sağ ve 8'i teslim olmak üzere toplam 44 terörist etkisiz hale getirildi.

Yabancı teröristlerle mücadele kapsamında, DEAŞ terör örgütüyle irtibatlı olduğu değerlendirilen 72 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Ankara'da eylem hazırlığında olan 2 terörist, yapılan operasyonda ölü olarak ele geçirildi. Evde yapılan aramada 2 kalaşnikov, 4 el bombası ve çok sayıda mühimmat bulundu.

FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında, FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu değerlendirilen 966 kişi gözaltına alındı. Öte yandan sol terör örgütleriyle mücadele kapsamında, sol terör örgütüyle irtibatlı olduğu değerlendirilen 24 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz