19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu!

Diyarbakır ve ilçeleri başta olmak üzere, Bingöl, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerle kutlandı.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu!

DİYARBAKIR'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında, çeşitli yörelere ait halk oyunları ekipleri gösterileri sergilerken, gençlerin akrobatik gösterisi ilgiyle izlendi.

DİYARBAKIR'DAKİ KUTLAMA

Diyarbakır'da valilik önünde düzenlenen törene, Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Süleyman Hamzaoğulları, Oya Eronat, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve askeri erkanla vatandaşlar katıldı. Törene BDP'li büyükşehir belediyesinden katılım olmadı.

GÖSTERİLER BÜYÜLEDİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlanan törenlerde, öğrencilerin çeşitli gösterileriyle devam etti. Folklor ekipleri, çeşitli yörelere ait halk oyunlarını sergilerken, bazı gençler de söyledikleri türkülerle kutlamalara ayrı renk kattı. Kutlamalarda, yere herhangi bir sünger bırakılmadan akrobatik gösteri düzenleyen, bir biri ardına takla adan gençlerin gösterisi, ilgiyle izlendi.

MİLLİ İRADENİN YAŞATILMASI

Kutmalar Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mehmet Demir'in yaptığı konuşmayla sonuclandı. Demir, yaptığı konuşmada, gençlerin, ülkenin kalkınmasının en temel dinamiği olduğunu söyledi. "Atalarımız Çanakkale'de sırt sırta savaşıp, kucak kucağa şehit olmuş. Anadolu insanının torunları atalarının misyonlarını mutlaka yerine getireceklerdir" diyen Demir, "Bugünde vazgeçilmez güç kaynağımız olan milli iradenin yaşatılması için hepimize ve özelikle Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir" ifadesini kullandı.  

ERGANİ'DE GENÇLİK ÇOŞKUSU

Ergani'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ve saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.  Programda, öğrenciler şiir ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu, halk oyunları ekibi gösteri sundu. Program sonunda, gençlik haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Törene, Kaymakam Eşref Yonsuz, Cumhuriyet Başsavcısı Zülküf Çelik, Garnizon Komutanı Binbaşı Burak Çetin, Jandarma Komutanı Binbaşı Tolga Çemrek, Emniyet Müdürü Samet Mete Ünsal, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Aziz Çökmek, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

KULP'TAKİ KUTLAMA ETKİNLİĞİ

Hükümet Konağı Meydanı'nda Atatürk anıtına Kulp İlçe Milli Eğitim  Müdürü Şemsettin Pehlivanoğulları tarafından çelenk sunulmasının ardından program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Kapalı spor salonunda düzenlenen program ise, Kulp Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve, Garnizon Komutanı Jandarma Yarbay Aydın Kutlu'nun halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kulp Çok programlı Anadolu lisesi Tarih Öğretmeni Meryem Çiçek, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.  Öğrencilerin, günün anlam ve önemine ilişkin şiir okuduğu ve gösteri sergilediği program, çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüller verilmesiyle son buldu.

SİVEREK'TE KUTLAMA

Siverek ilçesinde Kanlıkuyu Parkında başlayan ve Milli Eğitim Müdürü Ferit Karaoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Sergi, Halk Eğitimi Merkezi Vekili Ferit Akçalı ve bisikletli grubun katıldığı Gençlik Yürüyüşü, davul zurna eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu tören, halk oyunları gösterisiyle sona erdi.

BİNGÖL VE MARDİN'DE

Bingöl Valiliği önünde Atatürk büstüne çelenk sunulmasının ardından program, 60. Yıl Sağlık Meslek Lisesi bahçesinde devam etti. Törene, Vali Yavuz Selim Köşger, 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, İl Jandarma Komutanı Selahattin Mersin, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Erdal Arıkan, konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919'da kazanılan zaferin devam etmesi ve vatanın kalkınması için bugünü gençlere armağan ettiğini belirtti. Törende, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Öte yandan, Mardin Valiliği bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrası Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürülüğü'nce düzenlenen yürüyüşte öğrenciler, Gençlik Merkezi'ne kadar yürüdü.

Buradaki tören, öğrencilerin şiir okuması, müzik dinletisi, halk oyunları ve wushu takımının gösterisi ile devam etti. Vali Ömer Faruk Koçak, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ve 72. Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Celalettin Çoban, çeşitli spor dallarında düzenlenen müsabakalara dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi

SİİRT VE ŞIRNAK'TA GENÇLİK

Siirt'te valilik önündeki törene Vali Mustafa Tutulmaz, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hüsam Olgaç, yaptığı konuşmada, bayramın son yıllarda daha coşkulu kutlandığını kaydederek, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 96. yıl dönümüne ulaşmanın mutluluk ve heyecanını hissettiklerini anlattı.

Törende katılımcılar "Arbani Gösteri Grubu" tarafından seslendirilen Arapça, Kürtçe ve Türkçe şarkılarla halay çekti.

Bu arada, Şırnak'taki törende, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Selahattin Yürenç, valilik bahçesinde Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Program, şehir stadyumunda devam etti. Buradaki etkinliğe, Vali Ali İhsan Su, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yürenç, burada yaptığı konuşmada, binlerce şehit vererek kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin gençlere emanet olduğunu ifade etti. Yürenç, emaneti gelecek kuşaklara aktarmanın gençlerin sorumluluğunda olduğuna vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından, gençlik merkezinde eğitim gören öğrenciler gösteri yaptı.

Güzel Sanatlar Lisesi korosunun seslendirdiği türkülerin ardından, Gençlik Haftası münasebetiyle düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

BATMAN'DA KUTLAMALAR

Batman'da, Atatürk Parkı’nda kutlama töreni düzenlendi.

Vali Azmi Çelik, törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın aslına uygun bir şekilde kutlandığını söyledi.

Gençlerin bugün için birbirinden güzel etkinlikler hazırladıklarını aktaran Vali Çelik, "Arkadaşlarımız, gençlerimiz güzel bir şekilde hazırlanarak, bayramın özüne uygun çok güzel hazırlıklar yapmışlar. Gençlerimizi, bu dinamizm, azimle ve geleceğe karşı büyük bir hazırlık içinde olmalarını görmek bizi çok sevindirdi. Umutlarımız bir kat daha arttı" diye konuştu.

Törende, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan çocukların halk oyunları gösterisi beğeni topladı.

Törende sergilenen judo gösterisi sırasında dengesini kaybederek düşen Feride Kılıç'ın (17) omzu çıktı. Genç sporcuya ilk müdahale alandaki sağlık ekiplerince yapıldı. Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz