2024 Yılı Fitre Bedeli Belirlendi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılın fitre miktarının belirlendiğini duyurdu. 2024 yılı fitre bedeli belirlendi.

2024 Yılı Fitre Bedeli Belirlendi

Diyanet’in yaptığı açıklamada, Kurul Başkanı Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda 2024 yılı ramazan ayı için fitre bedelinin belirlenmesi konusunun görüşüldüğü belirtildi. 2024 yılı fitre bedeli belirlendi.

Fitre bu yıl için ne kadar oldu?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu yıl fitre bedelini 130 lira olarak belirledi ve konuya ilişkin açıklama yaptı. 

2024 Yılı Fitre Bedeli Belirlendi

"Konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut ekonomik hayat şartları, bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde tutularak, ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı için 130 TL. olarak belirlenmiştir. Belirtilen bu meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve ya benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidye bedelidir. Bunun yanında her mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşen bir meblağı fitre olarak verebilir." denildi.

Fitre nedir? 

Fıtır sadakası, halk arasında ‘fitre’ olarak biliniyor. Orucunu tutup bayrama ulaşmanın şükrü olarak, Müslümanların maddi durumu yetersiz olan kişilere vermesi gereken sadakadır. Fitrenin amacı, maddi durumu yeterli olmayan kişilerin yaşadığı toplumun yaşam standartlarına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanmasıdır.

Fitre ne zaman verilir?

Fıkır sadakasının (fitre) vacip olma zamanı, Ramazan bayramının ilk günü olmakla birlikte bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha erdemlidir. Ancak bayram namazından önce verilmesi daha sevap olarak kabul edilmiştir.

Kimler fitre vermekle yükümlüdür?

Kişinin bakmakla yükümlü olmadığı maddi durumu yetersiz Müslümanlara veriliyor. Kişi,annesine, babasına, büyükannesine, büyükbabasına, torunlarına, eşine, çocuklarına, zengine ve babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fitre veremez.Fitreler,bir fakire verilebileceği gibi bir kaç fakire de verilebilir. Fakat bir kişiye verilen miktar, bir fitreden az olmamalıdır. Bu kişiler dışında teyze, dayı, hala, kardeş, amca ve onların çocukları, kayınpeder, gelin, damat, kayınvalide gibi akrabalar zengin değiller ise kendilerine fitre verilebiliyor.

2024 yılı fitre bedeli belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinden fitre ve Ramazan ayına dair merak ettiklerinizi araştırabilirsiniz.

Kaynak: Diyarbakır Söz