300 derecede fırıncı olmak

Yaz sıcaklığı denince akla gelen ilk yerlerden olan Diyarbakır’da fırıncılar, fırın içi sıcaklığın 300 dereceye yaklaştığı ortamda hem kendi ekmek paralarını kazanmak hem de vatandaşın ekmek ihtiyacını karşılamak için çalışıyor. Fırıncılar,”Normal bir vatandaş burada 5 dakika dayanamazken biz saatlerce çalışmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

300 derecede fırıncı olmak

Yaz sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkarak zaman zaman 45 dereceyi bulduğu Diyarbakır’da bu mevsimin en ağır mesleği fırıncılık. Normal insanların bir an olsun bile dayanamayacağı sıcaklık şartlarında çalışan fırıncılar,bir anlamda sağlıklarını da hiçe sayarak ekmek parasını kazanmaya çalışıyor.

40 yıllık pişirici olan Şakir Şin,her insan gibi daha iyi şartlarda çalışmak istediklerini ancak böyle bir şansları olmadığını söyledi. Şin,”40 yıldır pişiricilik yapıyorum. 70 derecede çalışıyoruz.İster istemez vücüdümüz alışmıştır. Fırın ağzı 70 derece,fırın içi ise 300 dereceyi buluyor. Normal bir vatandaş burada dayanamaz. Ama biz artık alıştık. Ekmek parasını çıkarmak için katlanıyoruz.” dedi.

HER ŞEY KALİTELİ EKMEK YAPMAK İÇİN

1978’den beri fırıncılık yaptığını kaydeden Abdullah Araslan ise vatandaşa sağlık ekmek yedirmek uğruna bu ağır şartlara katlandıklarını bildirdi. Araslan,”Gözümü bu işte açtım. Bizim mesleğimiz budur. Bundan başka iş yapamayız. Bu mesleğin özelliği gereği kışın da yazın da kötü. Özellikle yazın çok kötü şartlarda çalışmak zorunda kalıyoruz. Tabiri caizse ekmeğimizi ateşten çıkarıyoruz. Çok önemli bir sektörde çalışıyoruz aslında. Bir anlamda halkın sağlığını da düşünmek zorundayız.Onun için aşırı sıcaklar altında da olsa işimizi en iyi şekilde yapma mecburiyetimiz var.” ifadelerini kullandı.

Yılların ustalarını endişelendiren konu ise Diyarbakır’a has olan taş ekmek fırıncılığının yeni ustalar yetişmemesi riskinden dolayı bitme noktasına gelmesi. Bir çok genç, ağır şartlarından dolayı bu mesleği artık tercih etmiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz