Görüş Bildir

40 yıldır muhtar!

Diyarbakırlı 71 yaşındaki Mehmet Sıddık Karacoşan, neredeyse yarım asırdır muhtarlık görevini icra ediyor.

40 yıldır muhtar!

Mehmet Sıddık Karacoşan, 1946 Batı Karakoç köyünde dünyaya gözlerini açtı. 13 kardeşli ailenin ortanca çocuğu olan Karacoşan, askerden geldikten sonra bir süre köyünde çiftçilikle uğraştı. Daha sonra köyde muhtar olmaya karar veren Karacoşan 11 aralık 1977 yılında yapılan seçimlerde aday oldu. Henüz 31 yaşındayken Batı Karakoç köyüne muhtar seçilen Karacoşan’ın ailesi, çocuklarının bir hevesle muhtar olduğunu, sonraki dönemlerde muhtarlığı bırakacağını düşündü. Karacoşan, 1977 yılında Batı Karakoç köyünde başladığı muhtarlık serüvenine, 1990 yılından sonra Tavşantepe köyünde devam etti. Tam 40 yıldır ara vermeden muhtarlık görevini icra eden Karacoşan, köylülerin istemesi durumunda 2019 yılındaki yerel seçimlerde de aday olup, ömrünün sonuna kadar muhtarlık yapmaya kararlı.

"Devlet artık muhtara önem veriyor"

Gönül verdiği muhtarlık serüveni ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mehmet Sıddık Karacoşan, 71 yaşında olduğunu ve 31 yaşında ilk kez muhtar seçildiğini söyledi. Yaklaşık 40 yıldır ara vermeden muhtarlık görevini yürüten Karacoşan, “31 yaşında Batı Karakoç köyünde muhtarlığa başladık. 1990 yılında bizim Tavşantep köyümüz ayrıldı ve köy statüsünü aldı. 90 yılından beri Tavşantepe köyünde devam ediyorum. 10 çocuğum 35 torunum var, köy nüfusumuz 450. İlk başladığımız zaman muhtarların görevi o kadar da önemli görünmüyordu. Kimse muhtarlara önem vermiyordu. Şu anda devlet de millet de muhtarlara çok önem veriyor” dedi.

Ömrünü köylünün sorunlarını çözmekle geçirdi

İlk muhtar olduğu dönem ile şimdiki dönemin birbirine hiç benzemediğini dile getiren Karacoşan, şu ifadeleri kullandı:

"Terör olayları çok vardı bölgemizde, hep alnımızın akıyla dimdik durduk, hiçbir baskı ile karşılaşmadık. 31 yaşında yeni muhtar olmuştum, genç muhtar sayılıyordum. Şu anda muhtarlıkta 40. yılımdayım, ömrüm köylünün sorunlarını çözmekle geçti. Köylünün derdini severek çektim, ya görevi bırakacaktım ya da herkesin sorununu çözmek için uğraşacaktım, ben uğraşmayı seçtim. Köylünün sorunu olsa muhtara gelir, muhtar köylü için çözüm noktasıdır, bende ne sorun olursa olsun hep çözmek için kapıları aşındırdım, bu nedenle köylü beni çok seviyor ve muhtar olmam için baskı yapıyor. Eğer ölmesem, 2019 yılında yerel seçimler var, köylü tekrar beni isterse Allah da ömür verse yine muhtarlığa devam edeceğim. Köylü yeter dediği an ben muhtarlığı bırakacağım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hediyesini yanından ayırmıyor

Mehmet Sıddık Karacoşan, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’de düzenlenen muhtarlar toplantısına katıldı. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme fırsatı da bulan Karacoşan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine hediye ettiği üzerinde isminin bulunduğu kalemi yanından hiç ayırmıyor. Bütün yazılarını ve mektuplarını bu kalem aracılığıyla yaptığını belirten Karacoşan, "Geçen muhtarlar toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinledik, ardından beraber yemek yedik. Sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bana üzerinde isminin yazılı olduğu kalemi hediye etti, bana uğur getirdi. Ömrümün sonuna kadar bu kalemi saklayacağım" diye konuştu.

Karacoşan, 19 Ekim Muhtarlar Gününde, en uzun süre görev yapan muhtar olarak Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'ndan plaket aldı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi