Görüş Bildir

40 yıllık kan davası aynı sofrada bitti

Mardin’in merkez Artuklu ilçesinde iki aile arasında 40 yıldır yaşanan kan davası, bölgenin ileri gelenlerinin devreye girmesinin ardından barışla sonuçlandı. Aile bireyleri yemekte bir araya gelerek kucaklaştı.

40 yıllık kan davası aynı sofrada bitti

Artuklu ilçesinde, 1976 yılında Sağlam ve Aba aileleri arasında çıkan kavga, iki kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. Aileler arasında başlayan kan davası bölgenin kanaat önderleri Şeyhmus Özkan, İbrahim Elik, Abdülkerim Özdemir, İbrahim Sezgin, Yusuf Bozdağ, Havas Aydın ve Taceddin Hazar’ın devreye girmesi ile barışla sonuçlandırıldı.

İki ailenin barışa ikna edilmesi dolayısıyla Çalışlı Mahallesinde düzenlenen barış töreninde 50 kuzu kesilerek, kazanlarda yemek kaynatıldı.

Törende konuşan kanaat önderlerinden Şeyhmus Özkan, bölgede barış ve huzurun sağlanması için herkese görev düştüğünü belirterek, "Bölgenin ileri gelenleri olarak 40 yıldır Sağlam ve Aba aileleri arasında devam eden kan davasını barışa dönüştürmek için aile büyükleri ile görüştük. Aile büyüklerinin anlayışlı yaklaşımı ile barışı sağladık. Kan davası, kavga, dövüş cehaletin ürünleridir. Bölgemizin huzura, barışa ve kardeşliğe ihtiyacı vardır. Bu barışın varsa diğer kan davalarına örnek teşkil etmesini istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Sağlam ailesi adına konuşan Muhtar Nusret Sağlam ise, "Barış ve huzurlu yaşam her şeyin üstündedir. Kan davalarının geride kaldığına inanıyorum. Aba ailesi ile barışmamızı sağlayanlara teşekkür ederim" diye konuştu.

Mehmet Aba ise, uzun yıllar devam eden kan davasının her iki ailenin yaşam düzenini olumsuz yönde etkilediğini anlatarak, barışın ve huzurun tarafı olmaya karar verdiklerini kaydetti.

Aile bireyleri Kur’an’ı Kerim’in altından geçerek, kucaklaştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi