6 bin yıllık rölyef yerinden sökülmeye çalışıldı

Kasrik'te "Krallar Geçidi" olarak bilinen yerde bulunan 6 bin yıllık rölyef, kimliği belirsiz kişiler tarafından yerinden sökülmeye çalışıldı.

6 bin yıllık rölyef yerinden sökülmeye çalışıldı

Şırnak merkeze bağlı Kasrik Beldesi'nde, bir dağın yamacına işlenen ve 6 bin yıllık geçmişi olan at üstündeki insan figürü rölyefi bir kez daha tahrip edildi. Gabar ve Cudi dağlarını birbirinden ayıran ve "Kralları Geçidi" olarak bilinen yerdeki rölyefin ne zaman tahrip edildiği hakkında ise, herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Ancak, daha önce üzerindeki süvarinin zırhının kırıldığı rölyefin, defineciler tarafından tahrip edildiği belirtiliyor. 

YERİNDEN SÖKMEYE ÇALIŞTILAR

Kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin, rölyefin alt kısmını kazıdıkları ve kazıyı ise rölyefi yerinden söküp götürmek amacıyla yaptıkları tahmin ediliyor. Rölyefin, sit alanı içerisinde ve korucuların ağırlık olduğu bölgede bulunduğu halde böylesi bir tahribata uğraması dikkati çekiyor. 

DİYARBAKIR VALİLİĞİNE MÜRAACAT

Öte yandan, tescilli tarihi yapının tahrip edilmesine ilişkin Şırnak Valiliği tarafından Diyarbakır Valiliği Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne soruşturma talepli yazı gönderildiği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz