Görüş Bildir

Ahşap ustasının oyma kafesleri ilgi görüyor

Çok sevdiği kanaryasının ölmesi üzerine, kuşlar için en güzel kafesleri yapma kararı alan Murat Özdamar, yaptığı oyma kafesler sayesinde 5 yıl içerisinde kentte tanınan bir ahşap ustası oldu.

Ahşap ustasının oyma kafesleri ilgi görüyor

Batman'da yaşayan 34 yaşındaki Murat Özdamar, 5 yıl önce çok sevdiği kuşuna derme çatma bir kafes yaptı. Bir süre sonra kaybettiği kuşuna özlem duyan Özdamar, diğer kuşlar için kafes yapmaya başladı. Zaman içerisinde el becerisini geliştiren Özdamar, internetten tanıştığı Bursalı bir ahşap ustasından aldığı tekniklerle, ağaç parçalarından kafes yapımını öğrendi.

Kiraladığı 5 metrekarelik dükkanı atölyeye çeviren Özdamar, burada profesyonel oymacılık işini yapıyor.

Artık üniversite öğrencilerine kurs verecek noktaya gelen Özdamar, atölyesinde başta ay yıldız desenli kafeslerin yanı sıra su kabaklarından abajur, lamba yapıyor, ahşap üzerine dağlama yöntemiyle fotoğraf ve ahşap üzerine Kur'an-ı Kerim ayetleri işliyor.

Özdamar, çalışmalarını keser, rende, balta, kıl testere, oyma makinesi ve bıçakla yaptığını, her parçayı özenerek elinde işlediğini söyledi.

Ahşap ustasının oyma kafesleri ilgi görüyor

Kanaryasına olan özlemini gidermek için başladığı ahşap kafes işini ilerleyen zaman içerisinde geçim kaynağı haline geldiğini belirten Özdamar, yaklaşık 5 yıldır ahşap işiyle uğraştığını kaydetti.

"Kuşuma duyduğum özlemi artık diğer kuşlar için yaptığım kafeslerde aradım. Benim için hobi haline geldi. Hobi olarak başladım, şimdi ise geçim kaynağım oldu." diyen Özdamar, ahşap işini çok sevdiğini dile getirdi.

Hediyelik ahşap işi yaptığını bildiren Özdamar, şöyle devam etti:

"Oyma işini çam ağacı kereste yardımı ile tahtaya çeviriyorum, ardından da kıl testere ile şekil veriyorum. Kafes çalışmaları için de gürgen, maun, ceviz ağaçlarını kullanıyorum. Ahşap oymanın yanı sıra yine ahşap üzerine dağlama aleti ile yakma tekniğini kullanarak portre fotoğrafları işliyorum. Yine ceviz ağacı üzerine kıl testere ile hat sanatı işlemesi yapıyorum. Bunların yanı sıra su kabağı çalışmalarım var. Ham kabağını işleyerek abajur, avize ve çeşitli süs eşyalarına çeviriyorum."

Özdamar, 5 yıl içerisinde onlarca kişiye ahşap işleme sanatını öğrettiğini anlatarak, özellikle üniversite öğrencilerinin meraklı olduğunu dile getirdi.

"Batman'da bu gibi çalışmaların olması çok iyi. Kahve köşelerinde oturmaktansa bu tür şeylerle uğraşmak çok daha iyi." diyen Özdamar, kentin bu faaliyetlerle öne çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi