Aile bölünmüşlüğüne önlem; 25 yıl evlilik!

Yapıcıoğlu evlilik müessesinin ayakta kalabilmesi için öneri sundu; “25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı tanınmalı” dedi.

Aile bölünmüşlüğüne önlem; 25 yıl evlilik!

Memleket gezileri kapsamında İzmir'de temaslarını sürdüren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ege Bölgesi ziyaretlerinin son durağı olan İzmir'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Yapıcıoğlu, bölgede yaptığı gezilerden kesitler paylaşarak gündeme dair açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ege Bölgesi temaslarının ardından haftaya Ağrı-Van bölgesine ziyaretler gerçekleştireceğini hatırlatan Yapıcıoğlu, bu geziler sırasında toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelerek halkın sorun ve sıkıntılarını dinlediklerini, çözümü konusunda ise işin takipçisi olacaklarını söyledi. Yapıcıoğlu, halkın en önemli gündem maddesinin ekonomik sıkıntılar olduğunu kaydetti.

Türkiye'de adı konulmasa da ekonomik bir krizin yaşandığına işaret eden Yapıcıoğlu, "Hayat pahalılığı devam ediyor, fiyatlarını nerede duracağı konusunda da bir belirsizlik var. Bu nedenle hükümete çağrımız şudur: Eğer fiyatların yükselmesini durduramıyorsanız o zaman vatandaşın gelirini yükseltmenin bir yolunu bulmak gerekir." dedi.

"KAPİTALİST EKONOMİK MODEL BELLİ PERİYOTLARLA KRİZLER ÜRETİYOR"

Ekonomik krizin sebepleri ile ilgili tespitlerde bulunan Yapıcıoğlu, "Bu krizin sebebi şu veya bu sistem, siyasi sistem değil, bu krizin asıl sebebi uygulanan ekonomik sistemdir. Kapitalist ekonomi modeli belli periyotlarla krizler üretiyor. Başkanlık Sistemi de olsa Parlamenter Sistem de olsa ya da başka ülkelerde uygulanan Yarı Başkanlık Sistemi gibi farklı farklı sistemler de olsa bu sistemin krizler ürettiğine hep şahit olduk. 70'li yıllar, 80'li yıllar, 90'lı yıllar, 2000'li yıllar ve 2010'dan sonra da bu krizler yaşandı, bundan sonra da eğer bu sistem devam ederse yaşanmaya devam edecek. İşler tıkırında olduğu zaman para babaları kazanıyor daha çok. Bütün dünyanın en iyi yeraltı yerüstü kaynakları onlara akıyor ama krizler çıktığında onlar kazançlarını arttırıyorlar, daha fazla kazanıyorlar. Bankaların ikinci çeyrek kârları açıklandığında, kârlarını çok önemli oranda artırdıklarını, astronomik oranlardaki artışları sağlandığını hep beraber izledik." şeklinde konuştu.

CEMEVLERİNE SALDIRI

Gündemin önemli bir maddesi olan Cemevlerine yapılan saldırı hakkında da değerlendirme yapan Yapıcıoğlu, "Bu çok ciddi bir provokasyondur, mutlaka bu provokatif hareketin arkasındaki güçler her kimse, bütün yönleriyle bu olay soruşturularak açığa çıkarılmalı ve memleketi karıştırmaya çalışanlar hak ettikleri muamele ile karşılaşmalıdırlar. Bu tek başına birisinin planlamış olduğu bir olay olabilir mi? Elbette mümkündür, fakat bu çok zayıf bir ihtimaldir. Sadece bu olayı tek başına değerlendirmek bizi yanıltabilir. Memlekette fay hatlarını tetiklemeye çalışan, ortalığı karıştırmaya çalışan çok sayıda insan var." ifadelerini kullandı.

"BOŞANMALARI YAVAŞLATACAK ÖNERİ”

Anneliğin kutsal bir statü ve meslek olduğuna vurgu yapan Yapıcıoğlu, Hükümete; boşanmaları yavaşlatacak, evlilikleri kolaylaştıracak bir teklifte bulundu.

Yapıcıoğlu, "Bir de bizim kamuoyunun gündemine getirmeye çalıştığımız bir başlığımız var. Yaptığımız temaslarda da şunu gördük: Vatandaşların bir kısmı dağılan aile yapısından çok ciddi bir şekilde şikâyet ediyor. Ekonomik sıkıntılar kadar olmasa da aile yapısının dağılması, aile bağlarının gevşemesi vatandaşın canını sıkmaya devam ediyor. Buna yönelik olarak bizim bir teklifimiz var. Boşanmaları yavaşlatacak, evliliği, evlenmeyi özendirecek bir tekliftir bu. Ama aynı zamanda kadını korumaya yönelik bir tekliftir bu. Annelik çok kutsal bir meslektir, kutsal bir statüdür. Gelecek nesilleri şekillendirenler anneler olacaktır. O yüzden diyoruz ki 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı tanınmalıdır. Kamuoyunun bunu tartışmasında, siyaset kurumunun bunu tartışmasında fayda görüyoruz. İnşallah bu gerçekleşirse, bu öneri kabul edilirse hem kadınlarımız rahat bir nefes alacak hem boşanmaların önüne belki bir nebze olsun geçilecek. Biz diyoruz ki en azından bir adım olarak, kadın eğer 25 yıl evli kalmışsa, babadan anadan kalma emekli maaşı varsa, bu maaş kendisine bağlanmalıdır. Bunun için bazılarının sadece o maaşı almak için gerçekte olmasa bile kâğıt üzerinde boşandıklarını biliyoruz. Vatandaşı hileli işlemler yapmaya teşvik manasında olan bu uygulamaya da son verecektir bizim önerimiz. Dileriz dikkate alınır ve hayata geçer." ifadelerini kullandı.

İTTİFAK ARAYIŞLARINDA HÜDAPAR

İttifak çalışmaları hakkında sorulan bir soruya ise Yapıcıoğlu, "İttifaklar siyasetin doğasında vardır. HÜDA PAR olarak partimizin yetkili kurullarında tartışarak vermiş olduğumuz bir ittifak kararının olmadığını burada bütün kamuoyuna deklare edebilirim. HÜDA PAR da bir ittifak içerisinde yer alabilir. Fakat an itibariyle herhangi bir ittifak ile varılmış bir anlaşması ya da ittifak ile ilgili verilmiş bir kararı yoktur. Eğer ileride herhangi bir ittifak içerisinde yer alma ya da bazı partiler ile görüşmeler yapıp bu konuda bir anlaşmaya varma söz konusu olursa bunun da kamuoyuyla paylaşırız." şeklinde yanıt verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz