Görüş Bildir

Aile müessesesini itibarsızlaştırıyor

Diyanet'in 'Ahit, Akit, Misak olarak Nikah' konulu cuma hutbesi dün tüm camilerde olduğu gibi Diyarbakır'da da imamlar tarafından okundu.

Aile müessesesini itibarsızlaştırıyor

Köprücü cami imamı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan hutbede, evllik programlarına değinerek, bazı yayınların aile mahremiyetinin çiğnenmesine ve nikahsız birlikteliklerin adeta özendirilmesinin, aile anlayışında büyük tahriplere yol açtığını söyledi. Evlendirme adı altında yapılan kimi programların ise aileye yönelik değerlerin istismar edilmesi ve ayaklar altına alınmasıyla aile müessesesinin itibarsızlaştırdığını ifade eden hutbesinde, Nisa suresi hatırlatılarak, Allah'nı eşlerin, yuva kurarken nikah akdinde birbirlerine verdikleri söze "misak" adını verdiğini belirterek şöyle dedi;

"Misak, öylesine önemli, öylesine sorumluluğu ağır olan bir kavramdır ki; Rabbimiz, kendisine verdiğimiz kulluk sözümüze 'misak' demiştir. Peygamberlerin, insanları hidayete çağırma ve onlara rehberlik etme konusunda kendisine verdikleri söze de 'misak' adını vermiştir. Nikah, sadece iki bedeni bir araya getiren şekilsel bir ritüel değildir. Nikah, eşlerin Yüce Allah'ın adını şahit tutarak bir ömrü paylaşmak üzere birbirlerine verdikleri sözdür. Nikah, hem bir ahid, hem bir akit, hem bir misaktır. Ahit ve muahede, yani sözleşme olması itibariyle nikah bize ahlakî bir sorumluluk yükler. Akit olması itibariyle nikah, bizi hukuki sorumluluk altına sokar. Misak olması itibariyle de nikah, eşlerin sadece birbirlerine değil, aynı zamanda Allah'a söz verdiklerini ve sorumlu olduklarını hatırlatır."

BAZI YAYINLAR AİLE ANLAYIŞI VE YAŞANTIMIZDA TAHRİPLERE YOL AÇIYOR

Aile kurumunun günümüzde birçok tehlikelere maruz kaldığını belirten hutbesinde, evlilik programlarının aile müessesesini itibarsızlaştırıldığına dikkat çekilerek şöyle dedi.

"Özellikle bazı yayınlarda aile mahremiyetinin çiğnenmesi ve nikahsız birlikteliklerin adeta özendirilmesi, aile anlayışı ve yaşantımızda büyük tahriplere yol açmaktadır. Evlendirme adı altında yapılan kimi programlarda ise aileye yönelik değerlerin istismar edilmesi ve ayaklar altına alınmasıyla aile müessesesi itibarsızlaştırılmaktadır. Diğer yandan ihanet, aldatma, şiddet gibi sebeplerden dolayı işlenen cinayetlerin, kararan hayatların, dağılan yuvaların, tükenen umutların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. En üzücü olanı ise bu olumsuzlukların neden olduğu mağduriyetten en fazla masum çocukların ve kadınların etkilenmesidir. Örneğin 2015 yılında ülkemizde 602.982 çift evlenirken, 131.830 çift boşanmıştır. Bu boşanmalar neticesinde 109.978 çocuk, anne şefkatinden, baba merhametinden mahrum bırakılmıştır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi