Alkol ve sigaraya dikkat

Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Uzmanı Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, sigaranın neden olduğu ve çoğunlukla erkeklerde görülen gırtlak kanserinin, sigara kullanımının artmasıyla kadınlarda da sıklıkla ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Alkol ve sigaraya dikkat

DİYARBAKIR- Toplumda her yüz bin kişiden birinde görülen ve sigaranın neden olduğu bir hastalık olan gırtlak kanserinin, erkeklerin yanı sıra sigara kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte kadınlarda da sıklıkla ortaya çıkmaya başlandığı tespit edildi. Gırtlak kanserinin alkol ve sigara tüketiminin artmasıyla birlikte daha sık rastlanan bir hastalık haline geldiğini aktaran Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, gırtlak kanserinin teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

‘SES KISIKLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ’

Gırtlak kanserinde tedavi seçenekleri açısından erken tanı ve teşhisin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Şeşeoğulları, alkol ve sigara kullanımının gırtlak kanseri riskini arttırdığını söyledi. Gırtlak kanserinin en önemli belirtisinin ses kısıklığı olduğunu söyleyen Şeşeoğulları, “Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi ses kısıklığıdır. 2 haftayı geçen ses kısıklığında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalı. Boğazda takılma hissi ve yutma güçlüğü, ağrı, öksürük, kanlı balgam, boyunda şişlik gibi belirtilerde görülebilir. Gırtlak kanserli hastaların yüzde 10’unda uzak metastaz (yayılım) mevcuttur. Tüm uzak metastazların yüzde 50-80’i akciğerdedir ve tedavisi daha güçtür” şeklinde konuştu.

‘CERRAHİ MÜDAHALE ŞART’

Gırtlak kanserinde tedavi yöntemlerinin kanserin gırtlağın neresinde olduğuna, evresine, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre belirlendiğini kaydeden Şeşeoğulları, cerrahi, kemoterapi ve radyoterapinin en önemli tedavi seçenekleri olduğunu, kemoterapinin bazı evrelerde yalnız ileri evrelerde ise radyoterapi ile birlikte uygulanabileceğini belirtti. Cerrahi girişimin gırtlak kanseri tedavisinde sık kullanılan ve etkili olan bir yöntem olduğunun altını çizen Şeşeoğulları, hastalığın evresine göre gırtlağın kısmen veya tamamen alınmasının söz konusu olduğunu söyledi.

‘KONTROLLÜ TEDAVİ’ ÖNERİSİ

Gırtlak kanserinde uygulanacak planlı ve destekli tedavinin başarı şansını arttırdığını anlatan Şeşeoğulları açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Radyoterapi, erken evrelerde tek başına ileriki evrelerde cerrahi girişimden sonra veya kemoterapi ile birlikte verilebilir. Radyoterapi, özellikle erken evre gırtlak kanserlerinde cerrahi kadar başarı şansına sahip bir tedavi seçeneğidir. Radyoterapinin en önemli avantajı ses kalitesinin korunmasıdır. Yüksek enerji radyasyon ışınları, dışarıdan ortalama 6 hafta boyunca verilir. Lenf bezi yayılımı olan hastalarda radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki etkisini artırmak için radyoterapi sırasında bazı ilaçlarında verilmesi gerekebilir. Tüm baş boyun tümörlerinde olduğu gibi, gırtlak kanserlerinde de dikkatli planlama ve uygun destekli bakım tedavi başarısını artırmaktadır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz