Anadolu kadınının gücünü heykele yansıttı

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, Anadolu kadının gücünü yansıtan 3.5 metre yüksekliğinde ve 5 ton ağırlığında mermer heykel yaptı.

Anadolu kadınının gücünü heykele yansıttı
Muğla Yatağan bölgesinde çıkarılan beyaz mermeri kullanarak ekip çalışması ile yaptıklarını heykeli 1 ayda tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Bulat, kadını yücelten anıtsal çalışmasında antik çağdan günümüze yaşamış olan Anadolu kadınlarına atıfta bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Mustafa Bulat şöyle dedi:
"Bu yapıtın konusu Anadolu kadını. Anadolu'daki kadın olgusu, yani anaerkil toplumdaki kadının gücünü, duruşunu ve toplum içerisindeki yerini, konumunu burada anlatmaya çalışmakta. Anadolu'nun her zaman var olmasında, bu kültürü yaşatmasında kadının önemli bir yeri var. Bu tüm toplumunda Anadolu'da çok ataerkil toplum öncesi düzende kadınımız toplumda söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde kadın daha çok ikinci plana itilmiş. Ben bu çalışmalarımda genelde Anadolu uygarlığını medeniyetini inceliyorum. Anadolu medeniyetler müzesinin oradaki milattan önceki yapıtlar yine kadın olgusunu ele alan çalışmalara baktığımızda bereket tanrısı sembol olarak kullanılmış. Ege ve Doğu ve Asya'daki uygarlıklara baktığımızda yine kadın çok önemli planda hep ele alınmış sanatın konusu olmuş. Ben de Anadolu'nun doğusunda Erzurum'da bu olguyu çağdaş sanatın diliyle tekrar ele alıp yorumlamalar yapmaktayım." 

Kaynak: DHA
 

Kaynak: Diyarbakır Söz