Görüş Bildir

Ankaz arasında eşyalarını arıyor

Şırnak'ta 14 Mart'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı önceki gün kaldırılırken, kente dönen aileler, enkaz ve moloz yığınları arasında kullanabilecekleri eşyalarını aradı.

Ankaz arasında eşyalarını arıyor

Şırnak'ta, 8 aydır uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından sonra kentte dönüşler devam ederken, döndükleri kentte evleri yerine moloz yığınları görenler, bunların arasında dolaşarak kullanabilecekleri eşyalarını arıyor.

3 KATLI EVİM YIKILDI

Dicle Mahallesi'nde bulunan 3 katlı evinin tamamen yıkıldığını belirten 2 çocuk annesi Hikmet İlçi adlı kadın, Silopi'deki çocuklarının yanına sığındığını, yasağın kalkmasıyla birlikte döndüğünü söyledi. İlçi, şöyle dedi:

"Evim yıkıldı. Bir iğne bile almadım içeriden. Yatak, yorgan, dolap, buzdolabı hepsi yandı. 3 katlı evim yıkıldı. İçine girebileceğim bir evim bile yok. 3 katlı evim vardı ama ben şu anda Silopi'de oğlumun yanına sığındım. Ne yapayım, bir haftadır gelmişim. Yasak başladığı dönemde Silopi'ye gittik. 3 katlı evimin bir katında ben yaşıyordum. Bir katında oğlum ve çocukları, diğer katta ise kiracı vardı. Oğlumun 5 çocuğu vardı. Hepsi de okula gidiyordu. Oğlum da böbrek hastasıydı. Ben oğluma bir böbreğimi verdim. Şimdi ne yapacağım, nereye gideceğim bilmiyorum."

"EVİMİ, ÖNÜNDEKİ BAHÇEDEN TANIDIM"

Bahçelievler Mahallesi'nde yaşadığını anlatan 11 çocuk annesi ve bir ayağı protez olan 64 yaşındaki Halime Utaç ise evini, yanında bulunan evler ve önündeki bahçeden tanıdığını söyledi. Şırnak merkeze yakın kömür ocaklarının olduğu bölgede 1992 yılında mayına basması sonucu sağ ayağı bilekten koptuğu için protezle yaşamak zorunda kalan Halime Utaç, 11 çocuğuyla birlikte yaşadıkları 3 katlı ve 4 daireden oluşan evlerinden tek bir taşının dahi kalmadığını söyledi.

EVİMİZ YOK, HİÇBİR YERİMİZ YOK

Evinin yapımında kullandığı tahta parçalarını toplayarak, kiraladığı tek gözlü eve götürmeye çalışan Halime Utaç, şunları söyledi:

"13 kişilik bir aileydik. 8 aydan beri kentimizden, evimizden çıkmışız. Sokaklarda ve çadırlarda yaşıyoruz. 8 aydan beri hiç birimiz çalışmadık, iş yapamadık. Yaklaşık 1 aydır bu taş, toprağın içine gelmişiz. Hiç bir gelirimiz yok. İş olursa bundan sonra çocuklarımız çalışacak inşallah. Evim 3 katlı ve 4 daireden oluşuyordu. Evimin yerini çevredeki evlerden ve işaretlerden ve kapımın önündeki bahçeden tanıdım. Şırnak'ta gideceğimiz bir yer olmadığı için kömür ocaklarının orada bir evde kalıyoruz. Evimiz yok, hiçbir yerimiz yok. Şırnak'ta tek odalı bir yer bulduk. Dar olduğu için çocuklarımın bir kısmı diğer mahalledeki amcalarının yanına gittiler. Bazıları da kömür ocaklarının orda kalmışlar. 5 çocuğum okula gidiyor. Biri Batman'da okuyor. Ne bursu var, ne yurt çıktı. O da oralarda perişan durumda."

Kent merkezindeki hasarlı camilerde başlatılan onarım çalışmaları da devam ediyor. Cami duvarları yeniden sıva yapılarak ibadete açılması için çalışmalar başlatıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi