Görüş Bildir

Aşı şart

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, sağlık politikalarının gözden geçirilmemesi durumunda vaka sayısının artmaya devam edeceğini belirterek, aşı programının şart olduğunu vurguladı.

Aşı şart

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Omicron varyantının diğer varyantlara göre daha hızlı yayıldığına işaret ederek, “Omicron’un kuluçka süresinin bir buçuk 3 gün olduğu biliyoruz" dedi. Omicron’un, görüldüğü ülkelerde hakim bir varyant haline geldiğini aktaran Turan, Türkiye'de sağlıklı verilere ulaşamadıkları için son verileri bilmediklerini kaydetti.

VERİLER PAYLAŞILMIYOR

Diyarbakır’daki son duruma değinen Turan, kentte aşılamanın istenilen seviyede olmadığını ve ikinci doz aşı olanların sayısının yüzde 60’larda olduğunu söyledi. Turan, “Şu an için bu hastalıkla mücadelede elimizde olan tek koz aşı. Diyarbakır’da vakalarda bir ay öncesine göre bir artış görülüyor. Omicron şüpheli vakalar var ama şuan kaç kişide bu varyant var onu bilmiyoruz. Çünkü veriler bizimle paylaşılmıyor. Önümüzdeki süreçlerde de gerekli tedbirler ve önlemler alınmazsa daha da artış yaşayabileceğini öngörüyoruz” dedi.

AŞI KAMPANYASI

Omicron varyantının şuan 100’den fazla ülkede görüldüğünü ve 2 ay içerisinde çok hızlı yayıldığına dikkati çeken Turan, "Diyarbakır’da da bu artışı görebiliriz. Bu sebeple daha ciddi önlemler alınmalı. Birinci basamağı güçlendirerek başlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik veren bir sağlık politikası olmalı, tedaviyi önceleyen bir sağlık politikası değil. Bu sebeple güçlü bir aşı programı yapılmalı. Aşılarla ilgili daha bilgilendirici açıklamalar yapılmalı. Toplumsal bir bağışıklık sağlanması gerekiyor" önerilerinde bulundu.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN DURUMU

Vaka sayısındaki artışla birlikte sağlık çalışanlarının iş yükünün de ağırlaştığını anlatan Turan, sağlıkçıların tükenme noktasında geldiğini vurguladı. Turan, şöyle devam etti: "Sağlık sistemi çökmüş ve ne yazık ki bu halkın sağlığını da tehlikeye atıyor. Kamu hastanelerinde nitelikli bir sağlık hizmeti sunulamıyor. Çünkü yeterli bir sağlık personeli sayısı yok. Bu da sağlık emekçilerini daha da zorluyor.  Sağlık Bakanlığı'ndan talep ettiğimiz randevunun üzerinden 440 gün geçti ama bir cevap verilmedi. Biz de bu kapsamda bir mücadele programı başlattık. Verdiğimiz mücadele sonrası bir yasal düzenleme olacağı söylenmişti ancak bu yasal düzenleme de geri çekildi. Sadece hekimler için de değil tüm sağlık emekçileri için bu mücadeleyi veriyoruz.”

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi