Atatürk anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, ebediyete intikalinin 78'inci yılında Diyarbakır ve ilçelerinde olduğu gibi Güneydoğu illerinde de anıldı.

Atatürk anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 78'inci yılında Türkiye'nin genelinde olduğu gibi, Diyarbakır ve ilçelerinde, bölge illerinde de törenlerle anıldı.

DİYARBAKIR'DAKİ ANMA TÖRENİ

Anıt Park'ta gerçekleştirilen ilk programda Vali Hüseyin Aksoy, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine görevlendirilen Kaymakam Cumali Atilla ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri ve Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

09.05'TE SİRENLER ÇALINDI

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla vatandaşların da saygı duruşunda bulunduğu görüldü. Askerler de Atatürk Anıtı'nın yanında kurulan meşaleyi yaktı.

ATATÜRK'ÜN ASKERLİK KİŞİLİĞİ

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ikinci programda da saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Etkinlikte, "Atatürk'ün Asker Kişiliği" konulu sunumundan sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Program, "10 Kasım'da Atatürk'ü Anlamak" konulu konuşmanın yapılmasının ardından, Güzel Sanatlar Lisesi Türk Halk Müziği Korosu'nun verdiği konserle son buldu.

ERGANİ, SİLVAN VE KULP

Ergani ilçesindeki tören Vali Yardımcısı Haktan Gökçekuyu'nun Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başladı.

Daha sonra Süleyman Nazif Anadolu Lisesi konferans salonuna geçildi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından öğrencilerin şiir okunmasıyla tören sona erdi. Törene, Garnizon Komutanı Binbaşı Şaip Şahin, Belediye Başkan Vekili Evseri Malçok, kamu kurum ve kuruluş amirleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kulp ilçesinde ise Kulp Kaymakamlığı Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan anmada, İstiklal Marşı okundu ve 09.05'de ilçede siren sesleri eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Törene, kaymakam Fatih Dülgeroğlu, Kulp Belediye Başkan Vekili Şener Aktaş ile mülki ve idari amirlerle vatandaşlar katıldı.

SİLVAN'DAKİ ANMA ETKİNLİĞİ

Silvan'da da, Silvan ilçesindeki programa kaymakam Murat Kütük, daire amirleri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.  Tören, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saat 09.05'te siren sesleri eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu.  Programın ardından 14 Nisan 1916 yılında kolordu komutanı olarak Silvan'da görev yapan Atatürk'ün kaldığı ev ziyaret edildi.  Daha sonra Kültür Merkezi konferans salonda Atatürk'ün hayatı ve yaşamı ile ilgili konuşmadan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı.

BÖLGE İLLERİNDE

Siirt'te, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkan Vekili Sabri Sağır ve Siirt Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Muzaffer Gezer'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

SİİRT'TEKİ ANMA

Atatürk'ün vefat ettiği saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığından çıkan askeri birlik, komando marşı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Kültür Merkezi'ndeki anma programında da "Atatürk ve 10 Kasım" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Siirt Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi Korosu tarafından Atatürk'ün sevdiği türkülerin seslendirildiği programda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce organize edilen "Atatürk Resimleri" konulu sergi gezildi.

MARDİN'DE ÇELENK SUNUMU

Mardin Hükümet Konağı'nda düzenlenen anma töreninde, Vali Mustafa Yaman, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Altan Er ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, Atatürk Anıtına çelenk koydu.

Saatler 09.05'i gösterdiğinde Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu ve Türk bayrağı yarıya indirildi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde devam eden törende de Piyade Binbaşı Çağlar Şimşek, Atatürk'ün askeri kişiliği hakkında bir konuşma yaptı.

Tören, öğretmen ve öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten konuşmaları, okunan şiirler ve Atatürk'ü ve milli mücadeleyi anlatan sinevizyon gösterisiyle sona erdi.

Törenlere, İl Jandarma Komutanı Albay Ahmet Zafer İzcan, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

BATMAN VALİLİĞİNDE

Batman Valiliği bahçesinde düzenlenen törende, Vali Ahmet Deniz ve Belediye Başkan Yardımcısı Vahap Asma Atatürk Anıtına çelenk sundu.

Saat 09.05'te sirenlerin çalması ile saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda devam eden anma programında, Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryo, şiir ve müzik dinletisi yapıldı.

Duygulu anların yaşandığı program sonunda "10 Kasım" konulu resim, şiir, kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törene, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fuat Güney, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, kamu kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

BİNGÖL VALİLİK ÖNÜNDE

Bingöl'de Valilik önünde gerçekleştirilen anma töreninde, Vali Yavuz Selim Köşger, Garnizon Komutanı Vekili Piyade Yarbay Erdoğan Keskin ve Belediye Başkan Vekili Sabri Alkış tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.

Bingöl Kültür Merkezi'nde devam eden programda, Atatürk Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Olcay İletmiş, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Daha sonra öğrenciler tarafından Mustafa Kemal Atatürk anısına şiirler okundu ve Valiliğin hazırladığı 'Atatürk' konulu slayt gösterisi sunuldu.

Program, Atatürk Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı ''10 Kasım Oratoryosu''nun seslendirilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz