Görüş Bildir

Atıl durumdaki binalar turizme kazandırılacak

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle turizmde hareketli günler yaşayan Şanlıurfa'da, konaklama sorununun çözümü için atıl durumdaki binalar ile turizm yatırımı olarak öngörülen ancak faaliyete girmeyen yapıların otele dönüştürülmesi planlanıyor.

Atıl durumdaki binalar turizme kazandırılacak

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret etmeye başladığı Şanlıurfa'da, konaklama sorununun giderilmesi için atıl durumdaki binalar ve turizm yatırımı olarak başlayıp ancak faaliyete girmeyen yapıların en kısa sürede otele dönüştürülmesi hedefleniyor.

12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin başlangıç noktası" olarak kabul edilen Göbeklitepe sayesinde ünü her geçen gün artan Şanlıurfa, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesinden dolayı çok daha fazla kişiyi konuk etmesi öngörülen kentte yaşanan konaklama sorunu, atıl durumunda olan ve daha önce hastane veya kamu kurumu olarak kullanılan binaların, restore edilip otele dönüştürülmesiyle çözülecek.

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Genel Müdürü Mehmet Uncu, "Göbeklitepe Yılı" dolayısıyla kentte yoğun bir turizm hareketliğinin yaşandığını söyledi.

Kentte turizmin süreklilik kazanması için birçok kurum ve kuruluşun farklı çalışmalar yürüttüğünü belirten Uncu, kentte konaklamayla ilgili imkanların kısıtlı oluğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"2017 yılında Şanlıurfa'da geceleme sayısı 800 bin civarında gerçekleşti. Geçen yıl 1 milyonun üzerinde bir sayıyı yakaladık. Daha fazla potansiyelimiz varken, konaklama imkanlarımız çok az olduğu için sorun yaşıyoruz. Göbeklitepe Yılı'yla birlikte bu yılki hedeflerimizi aşmak için de turizmi sezonluk değil de bütün yıla yaymamız gerekmektedir. Bizler geçen yılki hedefimizin çok çok üstünde turisti ağırlayabiliriz, fakat en büyük sorunumuz konaklama sıkıntısı. Bu sorunun çözümü konusunda Karacadağ Kalkınma Ajansıyla koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Çalışma kapsamında turizm yatırımı olabilecek atıl durumdaki binaları ve turizm yatırımı olarak başlayıp faaliyette olmayan yapıları birkaç ay içinde tamamlayıp, Şanlıurfa için 2019 yılı içerisindeki konaklama sayısına ilave bin kapasite sağlamayı planlıyoruz. Tanıtım faaliyetlerini yıllara yayıyoruz. Bu yıl iyi bir yurt içi ve yurt dışı tanıtımıyla birlikte 2-3 yıl içinde büyük kazançlar sağlayacağına inanıyorum."

- "Bölgeye turistlerin gelmesi için farklı çalışmalar yapılıyor"

Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban da turizm konusunda 2019 yılının sadece Şanlıurfa için değil tüm bölge için hareketli geçeceğini belirtti.

 Bölgeye gelen turistlerin konaklama sorunu yaşamaması için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Çoban, "Bu yıl, Şanlıurfa ve Mezopotamya için dolu dolu geçecek bir yıl olarak geçiyor. Bölgeye turistlerin gelmesi için farklı çalışmalar yapılıyor. Kalkınma ajansımızın çağrısı üzerine Şanlıurfa'da bulunan atıl durumda ve boş bekleyen binalar veya özel sektörün daha önce kullandığı binalar çok kısa bir zamanda küçük dokunuşlarla misafirlerin konaklayabileceği mekanlara dönüştürülecek. Böylece misafirlerimiz en az bir gece de olsa kentimizde konaklama imkanı bulacak." diye konuştu.

Müslüm Çoban, bu çalışmaların 2018 yılında yaşanan konaklama sorununa çözüm olacağına inandığını dile getirerek, "Ayrıca bu 2019 yılında Göbeklitepe Yılı ile ilgili birçok faaliyet düzenlenecek. Bu etkinliklere gelecek turistlerin sıkıntı yaşamaması için acilen sorunun çözüleceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi