Avrupa, turisti krizde olan ülkelere yönlendiriyor

Krizde olan İspanya ve Yunanistan'a destek amacıyla Avrupalı turistlerin bu ülkelere ağırlık vermesinin, Türkiye'ye gelen turist sayısında yaklaşık yüzde 15'lik düşüşe neden olacağı belirtildi.

Avrupa, turisti krizde olan ülkelere yönlendiriyor

Geçen yıl 3 milyona yakın turistin akın ettiği Antalya’nın Alanya ilçesinde bu yıl yaz aylarının başlamasına rağmen otellerde hedeflenen doluluk oranı yakalanamadı. Nisan ve mayıs aylarında oteller, geçen yılın doluluk oranının çok altında seyretti. Avrupa'nın, krizde olan ülkeleri kurtarmak amacıyla daha çok bu ülkelere turist gönderdiğine dikkat çeken Alanya Turistik İşletmecileri Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Hayriye Argun, mayıs ayında otellerin doluluk oranının yüzde 60-70’lerde seyrettiğini, haziranda da yüzde 80’lerde olduğu bilgisini verdi. Geçen yıla göre otellerin doluluk oranının yüzde 10-15 civarında düşük seyrettiğini belirten Argun, “Bize, ‘geçen yıl gelecek yıl daha iyi olacak’ deniliyor. Açıklamalar da bu şekildeydi. ‘Turizm patlayacak, çatlayacak’ şeklinde açıklamalar yapılıyordu. Neden böyle olduğunu bilmiyorum. Ama Avrupa krizde olan İspanya, Yunanistan’a ve Mısır’a daha çok turist gönderiyor.” dedi.

"FİYATLARIN YÜZDE 20 YÜKSEK OLMASI OLUMSUZ ETKİ YAPTI"

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan da bölgede geçen yıl turizmin çok iyi gittiğini söyledi. Bu yıl Mısır, Yunanistan ve İspanya’nın kampanya düzenlemesi ve Türkiye’nin de fiyatlarını geçen yıllara göre yüzde 20 yüksek tutmasının ciddi oranda turist kaybına sebep olduğuna dikkat çekti. Aydoğan, “Bizim bunlara fazla takılmadan çalışmalarımızı gözden geçirerek daha çok çalışmamız gerekiyor. 3 aylık bir turizm bölgesi olmamamız için alternatif çalışmalar yapıyoruz. Turizmi canlandırmak ve 12 aya yaymak için golf sahalarının açılmasını, faaliyette olan havaalanını daha çok canlandırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

"KRİZDE OLAN ÜLKELERE GİDEN TURİST PİŞMAN DÖNÜYOR"

Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela, Yunanistan başta olmak üzere İtalya ve İspanya gibi ülkeleri tercih eden turistlerin, buralarda istediği kalite ve ilgiyi göremeyince tekrar Türkiye’yi tercih ettiğini belirtti. Turistin ve özellikle Rus hemşehrilerinin en güzel kaliteyi, hizmeti ve en güzel insancıl davranışları Türkiye'de bulduğunu dile getiren Anzhela, “Turist Alanya’nın yemeklerini, kendilerine olan samimi tutumu, hizmeti ve kültür yönlerini daha çok beğeniyor. Biz de elimizden geleni yapıyoruz. Bize tatil yapmak amacıyla tercihle ilgili sorular soruyorlar. Biz de burayı tavsiye ediyoruz. Alanya gerçekten mükemmel bir yer. Türkiye zaten güzel bir yer; insanları güzel, havası güzel, kültürü güzel, yemeği güzel. Onun için insanlar Türkiye'den kesinlikle şaşmasınlar.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz