Görüş Bildir

Avukat cinayetine gizlilik kararı!

Diyarbakır’da bir avukat silahlı kavgayı ayırırken öldürüldü. Diyarbakır Barosu olayı kınarken, "Bir kez daha şiddet kültürünün kurbanı olduk" dedi. Cinayetle ilgili soruşturmaya "gizlilik" kararı verildi.

Avukat cinayetine gizlilik kararı!

Kayapınar ilçesinde çıkan silahlı kavgayı ayırmaya çalıştığı belirtilen avukat Armanç Arkaş, başında aldığı kurşunla yaşamını yitirdi. Olaya gizlilik kararı verilirken, Diyarbakır barosu kınadı.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde meydana gelen olay, gece saat 02.30 sıralarında Mahabad Bulvarı (75 Metrelik Yol) üzerinde bulunan bir kafede iki grup arasında bilinmeyen bir nedenle sözlü tartışma başladı. Tartışma daha sonra silahlı kavgaya dönüştü. İki grubu ayırmaya çalıştığı belirtilen Diyarbakır Barosu avukatlarından Armanç Arkaş (28), başından aldığı kurşunla yaralandı.

ARKAŞ KURTARILAMADI

Yaralı Arkaş, olay yerine çağrılan ambulansla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Arkaş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Olayın ardından çok sayıda polis, silahlı kavganın yaşandığı kafeye sevk edilirken, yapılan inceleme sonucu silah kullandığı belirtilen A.D. (30) adlı kişi gözaltına alındı.

BARODAN AÇIKLAMA GELDİ

Hukukçuları yasa boğan olayla ilgili Diyarbakır Barosu açıklama yaptı. Açıklamada; şöyle denildi; " Bir kez daha şiddet kültürünün kurbanı olduk. Bir kez daha bireysel silahlanmanın kurbanı olduk. Son derece şiddete yatkın bir toplumun silaha erişimi de kolay olunca işte böyle zalimlikler ortaya çıkıyor. Bazen sokaktan geçen biri, bazen de Armanç gibi kavgayı ayırmaya çalışan bir dost, arkadaş; bu cinnettin kurbanı haline geliyor. Eskiden çok daha derin sorunlarını bile konuşarak çözme potansiyeli ve kültürüne sahip olan Kürt toplumu; bu kültürünü terk ederek artık küçük tartışmaları bile silahla ve şiddetle çözmeye meyil etti. Urfa’da olduğu gibi kardeş kardeşi zalimce, hem de tüm aile bireyleriyle birlikte ortadan kaldıracak kadar gözü dönüyor. Hem de dünya malı bir tarla için.

Daha mesleğin ve hayatın başında,  iyi bir insan ve başarılı bir avukat olan Armanç’ın bu şekilde aramızdan kopartılmasına söyleyecek söz bulamıyoruz, acımız çok büyük.

Fail tutuklandı. Ama soruşturma dosyası her zaman olduğu gibi garip ve anlaşılmaz bir şekilde avukatlardan gizlendi. Bu ölüm, eğer bir “dost kurşunu” ile kazara gerçekleşmişse, dosya neden avukatlardan gizlenir, anlamış değiliz. Öldürülen bir avukat, dosya avukatlardan gizlenirken basına alelacele bazı bilgiler servis edilmekten geri durulmadı. Şu ana kadar ulaştığımız bilgiler, görgü tanığı ifadelerinde de bazı çelişkiler mevcut. Soruşturmadaki bazı kör noktaların olduğunu, bu noktaların tüm yönleriyle açığa çıkması için mücadele edeceğiz.

DOSYAYA GİZLİLİK VERİLMESİ

Dosyada kısıtlama/gizlilik kararı verilmesi üzerine, dosyada gizlilik kapsamı dışında kalan şüpheli ve görgü tanıklarının ifadeleri tarafımıza verilmesini talep ettik ve kısıtlılık kapsamı dışında kalan bazı belgeler bize verildi. İlk incelemede beyanlar arasında dikkat çekici bazı çelişkiler gözlenmiştir. Olay yerini gören işyeri veya mobese kamera görüntülerinin olup olmadığını, varsa toplanıp toplanmadığını bilmiyoruz. Çünkü soruşturma dosyası bizden gizlendi.

OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Diyarbakır Barosu bu olayın tarafı ve takipçisidir. Baromuzca bu olaya ilişkin bir komisyon kurulacak ve olayın bütün yönleriyle açığa çıkması için elimizden geleni yapacağımızı kamuoyuna duyurmak isteriz.

Diyarbakır Barosu olarak bu kahredici olaydan hareketle, bireysel silahlanmanın önlenmesi konusunda bir kampanya başlatmayı da planladığımızı bu vesile ile kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Olayla ilgili olarak yeni bilgiler elimize ulaştığında paylaşmaya devam edeceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi