Bağış Diyanet'in ziyaretini değerlendirdi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaretini değerlendirdi.

Bağış Diyanet'in ziyaretini değerlendirdi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaretini ''tarihi'' diye niteleyerek, Yunanistan Dışişleri Bakanı ile telefonda görüştüğünü, Yunanistan'daki birtakım konuların ele alınması için hassasiyetini rica ettiğini söyledi.

Bağış, TGRT Haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Ruhban Okulu'nun açılması ve Yunanistan'daki Türk azınlığa tanınan haklar konusundaki bir soru üzerine Bağış, kendisinin bu konuda hiç ''mütekabiliyet'' demediğini, eşzamanlı iyi niyet adımları atmanın iki taraf için de çok daha hayırlı olacağını belirttiğini kaydetti.

Görmez'in, Bartholomeos'u ziyaret etmesini çok anlamlı bulduğunu ifade eden Bağış, ''Gerçekten tarihi bir ziyaret. Kendisini de kutluyorum, ortaya koyduğu kararlılıktan dolayı, hoşgörüsünden dolayı. Olması gereken bu. Asırlardır bu ülkede farklı inanç grupları bir arada yaşamışlar'' dedi.

İstanbul'un pek çok dini inanca ev sahipliği yapmış dokusunu canlı tutmanın, İstanbul'un Batının en Doğulu, Doğunun en Batılı şehri olarak hoşgörü mesajını bütün dünyaya yansıtabilmesini sağlamanın çok anlamlı olduğuna işaret eden Bağış, şöyle devam etti:
''Sayın Patriği biz de çeşitli vesilelerle ağırlıyoruz, ziyaret ediyoruz, görüşüyoruz. Onların da şu anda Türkiye 'de, tarihleri ile kıyaslandığı zaman en rahat dönem içerisinde olduklarını bize anlattıklarına şahit oluyoruz. Diyanet İşleri Başkanımızın bugün yaptığı ziyaret gerçekten anlamlı. Karşılıklı bu ziyaretlerin devam etmesini ben çok önemsiyorum.

Eskiden Türkiye 'deki farklı inanç gruplarının devletle, diyanetle, bakanlıklarla temas kurması pek fazla düşünülmezdi. Artık cumhurbaşkanımızla başbakanımızla bakanlarımızla rahatlıkla görüşebiliyorlar.''
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin de artık eskisi gibi düşmanlık üzerine değil dostluk üzerine kurulu olduğuna işaret eden Bağış, ''Bugün Yunanistan Dışişleri Bakanı ile telefonda görüştüm. Oradaki birtakım konuların ele alınması için de kendisinin hassasiyetini rica ettim. Onların burada bir konuları olduğunda da rahatlıkla bizimle temas kurabiliyorlar'' diye konuştu.

Bağış, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde daha iyi, daha sağlıklı ilişkiyi hep birlikte gerçekleştirmek için karşılıklı iyi niyet adımlarının her iki tarafa da cesaret vereceğini ifade etti.

Ruhban Okulu'nun açılıp açılmayacağına ilişkin soru üzerine de Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda bir çalışma yapıldığını daha önce söylediğini anımsattı.

Bu konunun bir hukuki bir de siyasi boyutu olduğuna işaret eden Bağış, ''Bizim de Ruhban Okulu'nun açılmasına yönelik bir karşı tavrımız söz konusu değil. Ama Ruhban Okulu'nu kapatan, bir yargı kararı. Şu anda Türkiye'nin değişen kanunlarıyla o yargı kararının önüne geçilebilmesi için ne tür adımların atılması gerektiğine dair çalışmaları arkadaşlarımız yürütüyorlar'' diye konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz