Bayramda Hava Nasıl Olacak?

El Nino hava olayının etkili olduğu 2023 yılı, tüm zamanların en sıcak senesi olurken rekor sıcaklıkların 2024'ün ilk aylarında da devam etmesiyle son zamanların en sıcak kışı yaşandı. Şimdi uzun bayram tatilinde havanın nasıl olacağı merak konusu...

Bayramda Hava Nasıl Olacak?

Dünya genelinde 1941-1980 yılları arasında kış aylarının ortalama sıcaklığı 11,9 derece ölçülürken, geçen kış mevsiminde bu sıcaklık, ortalamanın 1,29 derece üzerinde 13,24 derece ölçüldü. Peki, baharı ikinci ayına denk gelen bayramda hava nasıl olacak?

Uzmanlar, dünyanın genel ikliminin El Nino ve La Nina hava olaylarıyla çok yakından ilgili olduğunu kaydetti. Pasifik Okyanusu'nun dünyanın nerdeyse yarısını kapladığını ve El Nino'nun bu suların normalden daha sıcak, La Nina'nın ise daha serin olmasını sağladığından dolayı bu sular sıcak olursa dünyanın ortalama sıcaklığı da artıyor, yani sadece o bölge sıcak olduğu için ortalama artmıyor. O bölgenin sıcak olması dünyada geri kalan her yerin sıcaklığının yükselmesine neden oluyor. İklim değişikliği, sıcaklıkların devamlı artmasına neden olduğunu ve bu sıcaklıklar El Nino senelerinde daha fazla, La Nina senelerinde ise biraz daha az artıyor.

Bayramda Hava Nasıl Olacak?

Meteoroloji uzmanları bayram ve ara tatilin beraber tatil olarak değerlendirileceği günlerde kısmi olarak yağışlı bir hava olsa da genel olarak Türkiye’ni güneşli olacağını belirtiyor. 

Dünya, geçen sene haziran ayında El Nino dönemine girdi, dolayısıyla Temmuz ayının başından itibaren bütün dünya ısındı ve yaşadığımız her ay, yaşadığımız en sıcak ay oldu. Bu da doğal olarak geçtiğimiz kışı, en sıcak kış yaptı. Muhtemelen Mart, Nisan ve Mayıs aylarında da en sıcak ilkbahar mevsimini yaşayacağız.

El Nino etkisinin, Mayıs ayı sonunda etkisini kaybedeceği öngörüsünde bulunan uzmanlar, bu tarihten sonra sıcaklıkların biraz daha azalacağını ve önümüzdeki yaz mevsiminin 2023 yazı kadar sıcak olmayacağını, geçen seneki gibi rekorlar sıcaklıklar görülmeyeceğini ifade ettiler.

Isınmada asıl faktörün iklim değişikliği olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "İklim değişikliği, dünyayı zaten ısıtıyor, bundan dolayı düzenli bir şekilde yukarı doğru giden bir eğri var. Bu eğrinin üzerinde bazen biraz daha yüksek, bazen biraz daha düşük olarak, sıcaklıklar dalgalanma gösteriyor. Bundan 6 sene sonranın La Nina sıcaklık dereceleri, bu senenin El Nino sıcaklıkları kadar olabilir." değerlendirmesinde bulundular.

Kış aylarında Türkiye'de çok ciddi kış kuraklığı görülmediğini, dünyada da tablonun benzer olduğunu aktaran uzmanlar, "Her 1 derece sıcaklık artışı, düşen yağış miktarını yüzde 7 artırıyor. 'Bütün dünyada kuraklık' diye bir kavram yok. Amerika'nın batı kesimleri çok ciddi yağış aldı, fakat 2 sene önce susuzluk alarmı içindelerdi. Onun için çok yağış olan bir zamanda, başka bir tarafta tablo çok farklı olabilir, bu normal." diye konuştular. Uzmanlar aynı zamanda; Türkiye'de Aralık ve Ocak aylarının yağışlı geçtiğini kaydederek;  “Şubat ve Mart ayında çok fazla yağış görmedik, bu çok beklenen bir durum değil ama hiç olmayan bir şey de değil. Fakat bu yaz sonundan itibaren El Nino etkisini kaybedip, La Nina geldiğinde eylül, ekim ve kasım ayları daha az yağışlı geçecek gibi görünüyor. 

Tarımda ihtiyaç duyulan yağışların, aslında mart ve nisan ayı yağışları olduğunu işaret eden uzmanlar, Şubat ayı boyunca Türkiye'nin yeterli yağış almadığını, bunun Mart ayı süresince devam etmesi ve Nisan ayına da sarkması halinde ise Türkiye'de tarım alanında sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulundular.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz