Besicileri bu kış zor günler bekliyor

Kuraklık ve girdi maliyetleri nedeniyle saman ve ot fiyatlarının iki katına çıkması nedeniyle besiciler bu kış zor günler bekliyor.

Besicileri bu kış zor günler bekliyor

Küresel ısınma sonucu bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle hububat ekiminde rekolte düşük olunca saman üretimi son yılların en düşük seviyesine geriledi. Yaşanan kuraklıktan dolayı meralarda da ot yok. Bu nedenle saman ve ot fiyatları iki katına çıkmış durumda. Bu durumun en çok etkilediği besiciler için kış ayları zorlu geçeceğe benziyor.

Van Gölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi esnaflarından Hasan Ünver, saman ve ot kıtlığı nedeniyle herkesin kendi kafasına göre fiyat belirlediğini, kışa doğru ise fiyatların daha da artacağını söyledi.

TARLADA 500, PAZARDA BİN 200 TL

Kuraklığın yanı sıra saman fiyatlarına yol ve mazot giderlerindeki artışın eklendiğini belirten Ünver, “Samanı başka kentlerden aldığımız için zaten yüksek olan fiyata bir de yol masrafı, yakıt ve aracı ücreti de ekleniyor. Bu durum biz esnaflar ve çiftçileri çok etkilendi. Fiyatlar yüksek olduğu için ne biz satış yapabiliyoruz ne de insanlar alabiliyor. Bu yıl kötü bir dönem geçiriyoruz. Geçen yıl yeşil samanın tonu bin 200 TL civarındaydı, bu yıl 2 bin 500 TL’ye satıyoruz. Beyaz saman fiyatı tarlada 500 TL dolaylarında satılıyor ama buraya gelene kadar bin 200 TL’ye çıkıyor. Bunun en çok kazananı ise aracılar oluyor. Aracılar, başka kentlerde ucuza alıp burada bize pahalıya satıyorlar. Biz de mecbur almak zorunda kalıyoruz” dedi.

PİYASA STOKÇULARIN ELİNDE

Saman piyasasının eskiden çiftçinin elinde olduğunu söyleyen Süleyman Bulut da, bu piyasanın şimdi stokçuların eline geçtiğini ifade etti.“Birçok kişi saman alarak stok yapıyor. Fiyatlarının yükselmesi ile birlikte de piyasaya sürüyorlar. Sadece burada değil, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Urfa’ya kadar bu sektör böyle dönüyor” diyen Bulut, bunun önüne geçmek için yetkililerin denetimlerini arttırması gerektiğini  kaydetti.

YAYLA YASAKLARI

Esnaflardan Nevzat Akkuş ise kuraklığın saman fiyatlarında artışa yol açmasının yanı sıra yayla yasaklarına işaret etti.

Bölgedeki birçok besicinin saman bulamadığı ve alamadığı için hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini söyleyen Akkuş, “Hayvancılık dibe vurmuş durumda. Biz esnaflar da kar edemiyoruz. Bu durumda sadece karaborsacılar ve aracılar kazanıyor” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz