Bir doğa harikası Nemrut Krater Gölü

Doğası ve muazzam manzarasıyla dikkat çeken dünyanın 2'nci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, yerli ve yabancı dağcıların, foto severlerin akınına uğruyor.

Bir doğa harikası Nemrut Krater Gölü

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında "Mükemmeliyet ödülü" alan 2 bin 900 metre yükseklikteki Nemrut Krater Gölü, yerli ve yabancı dağcıların, foto severlerin akınına uğruyor.

Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçe sınırları içerisinde bulunan ve yaklaşık 2 bin 900 metre yükseklikteki Nemrut Krater Gölü, yerli ve yabancı dağcıları ve foto severleri ağırlıyor. Son zamanlarda bölgede terör olaylarının azalmasıyla birlikte huzur ortamını fırsata çeviren yerli ve yabancı turistler, doğası ve tarihiyle dikkat çeken Bitlis'e akın ediyor.

Dünyanın 2'nci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, yerli ve yabancı dağcı, foto severlerin yeni adresi oldu. Krater gölünün muazzam manzarasını fotoğraflamak isteyen foto sever ve dağcılar, krater gölünde kamp kuruyor. Geceyi krater gölünde geçiren dağcı ve foto severler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte saatlerce sürecek zirve tırmanışına başlıyorlar.

Nemrut'tun zirvesinde kahvaltı yapan doğaseverler, en güzel fotoğraf ve görüntüyü çekmek için gölün mavi rengine bürünmesini bekliyor. Farklı açılardan çekilen gölün mavimsi ve rengârenk manzarası görenleri hayran bırakıyor. Uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından çekilen bir birinden güzel görüntüler, bütün günün yorgunluğunu unutturuyor.

"Amacımız güzelim memleketimizi, ilimizi, özellikle Nemrut Krater Gölü'nü Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak"

Gelen yerli ve yabancı dağcı guruplarına Bitlis'in tarihi ve doğasını tanıtmaya çalıştığını belirten Türkiye Dağcılık Federasyonu Antrenörü Hakkı Uğur, Bitlis'in gezilip görülecek nadir illerden biri olduğunu söyledi.

Bitlis'in doğa ve tarihi yerlerinin, insanı kendine hayran bıraktığını dile getiren Uğur, "Buradaki amacımız güzelim memleketimizi, ilimizi, özellikle Nemrut Krater Gölü'nü Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak. Bunun için yoğun çabalar harcıyoruz. Gerek yurtdışında gerekse de yurt içinden gelen guruplarımıza, krater gölünün içinde kamp yaptırıyoruz. Ertesi gün yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüşten sonra zirveye getirip, buradan o güzel manzarayı, görseli onlara yaşatıp, anı ölümsüzleştirecek fotoğraflar çektiriyoruz. Böylelikle Nemrut'u, Van Gölü'nü, Bitlis'i, Tatvan'ı, Adilcevaz'ı tanıtıyoruz." dedi.

"Doğa olarak burası gerçekten keşfedilmemiş yerler"

"Turizm açısında yoğun potansiyeli olan fakat aktif hale getirilmeyen, turizm potansiyelini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz." diyen Uğur, şunları söyledi:

"Bugünkü grubumuz Ankara ve İstanbul'dan gelenlerdir. Sadece yürüyüş ve gezi yaptırmıyoruz. Bölgemizdeki tarihi ve turistik yerleri gezdirip, onlara bir şekilde göstermeye çalışıyoruz. Grubumuzu bundan sonra Ahlat'ta götüreceğiz. Burada Selçuklu Mezarlığı, harabe şehir, kümbetler ve tarihi yerleri gezdireceğiz. Adilcevaz'daki tarihi yerleri gezdirdikten sonra Süphan Dağı'nın zirvesine tırmanışa geçeceğiz. Zirve tırmanışımız ortalama 7-9 saatte tamamlanacak. Buradan ayrıldıktan sonra Van iline geçerek, buranın tarihi ve doğa güzelliğini gezdireceğiz. Onlara bu memleketin güzelliklerini tanıtmaya ve anlatmaya çalışacağız. Kesinlikle uzaktan bakan göz ile buraya geldikten sonra bakan göz çok farklı. Doğa olarak burası gerçekten keşfedilmemiş yerler. Nemrut Krater Gölü'nü bu noktadan gören bir dağcı, doğasever, bütün platformlarda bunu gösteriyor."

"İlimizin tarihi ve kültürel güzellikleri çok fazladır"

Hobi olarak fotoğrafçılık yaptığını, Bitlis'in tarihi ve kültürel güzelliklerinin çok fazla olduğunu belirten fotoğrafçı Burhan Gündoğdu, tanıtma açısından büyük eksikliklerinin olduğuna dikkat çekti.

Gündoğdu, "İlimizin tarihi ve kültürel güzellikleri çok fazladır. Fakat tanıtma açısından büyük eksiklerimiz var. Bu eksikleri gidermek adına kendi çabalarımızla çektiğimiz bu fotoğrafları sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Bugün rotamızı Nemrut Krater Gölü'ne çevirdik. Burası dünyanın 2'nci, Türkiye'nin en büyük krater gölüdür. Buranın Türkiye'de birçok insan tarafından bilinmediğini biliyoruz. Bu anlamda bir farkındalık oluşması açısından, krater gölünün zirvesinde, göle karşı yöresel bir kahvaltı hazırladık. Zirveye tırmanışımız 2 saat kadar sürdü. Zirvede çok farklı ve güzel bir atmosfer var. Bu güzelliği Türkiye'nin her yerindeki insanların gelip görmesi gerekiyor. Sosyal medya aracılığıyla paylaştığımız fotoğraflarla, buranın güzelliğini insanların görmesini ve buraya gelmesini sağlıyoruz. Bu nadide güzelliğin bir an önce keşfedilip, herkes tarafından bilinmesi gerekiyor." diye konuştu.

Ellerinden geldiğince Bitlis'in doğa ve tarihini tanıtmaya çalıştıklarını dile getiren diğer bir fotoğrafçı Yusuf Çakırgöz, tüm fotosever dağcıları, Nemrut Krater Gölü'nü göremeye davet etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz