Bismil'de kriz!

Bismil Belediyesi Meclisi, kayyum döneminde belediyeye ait yapı, arsa ve araçların takas ve tahsis edilme kararlarını iptal etti. Daha önce kayyum olarak atanan Kaymakam, onaylamadığı bu kararların iptali için mahkemeye başvurdu.

Bismil'de kriz!

Diyarbakır’ın Bismil Belediyesi’nin 12 milyona yaptırılan yeni hizmet binası, aynı zamanda ilçe Kaymakamı olan kayyum Kerem Süleyman Yüksel döneminde İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün eski binasıyla takas edilmişti.

İlçe Emniyet Müdürlüğü bu takasla yeni belediye hizmet binasına taşınırken, eski emniyet binası ise karşılıksız bir şekilde Milli Emlak’a tahsis edildi. Milli Emlak’a tahsis edilmesiyle birlikte binanın yıkımına başlanırken, yine kayyum kararıyla belediyeye ait 4 kıymetli arsanın Milli Emlak’a, 2 otomobilin ise Bismil Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na bedelsiz şekilde tahsis edildiği ortaya çıkmıştı.

BELEDİYE MECLİSİ İPTAL ETTİ

31 Mart seçimlerinde HDP’nin kazandığı Bismil Belediyesi Meclisi, Haziran ayı toplantısında belediye hizmet binası için alınan takas kararı ile yine belediyeye ait arazi ve araçların tahsis kararlarını belediyenin ihtiyacı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Belediye Meclisi’nin aldığı bu kararlar, daha önce kayyum olarak görev yapan İlçe Kaymakamlığı’na gönderildi.

İDARE MAHKEMESİ’NDE DAVALAR AÇILDI

Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel ise, Belediye Meclisi’nin aldığı bu kararları onaylamayarak iptali için İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bunun üzerine Bismil Belediye Meclisi de alınan kararların uygulanması için İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Şimdi İdare Mahkemesi’nin vereceği karar beklenirken, Belediye Meclisi’nin kararı dolayısıyla üzerine eski emniyet binasındaki yıkım da durduruldu.

AYNI GÜNDE TAKAS VE TAHSİS

Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, konuya ilişkin konuştu. 120 bin nüfusu ile Diyarbakır’ın en büyük ilçelerinden biri olan Bismil’de, 12 milyona mal olan yeni belediye hizmet binasının emniyete verilmesini eleştiren Eşbaşkan Ayaz, "Bismil’de oyların yüzde 72’sini alarak seçildik. Biz seçildikten sonra 29 Mart 2019 tarihinde Bismil Belediyesi’ne ait olan yeni hizmet binasının emniyete devredildiğini öğrendik. Olayı araştırınca Bismil Emniyet Müdürlüğü ile Bismil Belediyesi hizmet binasının karşılıklı olarak takas edildiğni, takastan sonra da aynı gün olmayan bir 'Meclis Kararı' ile apar topar bir şekilde bize devredilen binanın Milli Emlak’a karşılıksız bir şekilde tahsis edildiğini öğrendik. Olayı öğrendikten sonra bu durumu ne Bismil halkının ne de bizlerin kabul etmeyeceğini dile getirdik" diye belirtti.

KARARLAR MAHKEMEDE

Haziran ayındaki Belediye Meclisi toplantısında eski emniyet binasının bulunduğu bölgedeki yıkımı durdurma kararı aldıklarını söyleyen Ayaz, "Bismil Belediye Meclisi’nde hukuksuz bir şekilde devredilen ya da tahsis edilen arsalarımızı, araç ve gereçlerimizi geri almak için oy birliği ile karar aldık. Kararımızı Kaymakamlığa gönderdik. Kaymakamlık bu kararı görünce hukuksuz bir şekilde itiraz etti. Şu anda aldığımız kararlarımız mahkemelik olmuştur. Bizler de bu halkın menfaati doğrultusunda hareket edeceğiz. Bizler hukukun verdiği karara saygı duyacağız ve herkesi hukukun vereceği karara saygı göstermesini bekliyoruz" dedi.

'ESAS ALDIĞIMIZ ŞAHISLAR DEĞİL, HALK'

Eşbaşkan Ayaz, verilen yanlış kararların mahkemeden geri döneceğini ve halkın malının tekrardan halka verileceği kanaatinde olduklarını da ifade etti. Ayaz, "Seçimden önce söylemiştik, seçimden sonra da söylemeye devam edeceğiz. Bismil Belediyesi eşbaşkanları ve meclisi ile birlikte halkla beraber istişare ederek hizmetlerimizi sunacağız. Halk şu anda bu arsayı park yapalım diyorsa, park yapacağız. Otopark yapalım, üstünü park yapalım diyorsa, öyle yapacağız. Bizim esas aldığımız şahıslar değil halktır" ifadelerini kullandı.

'GERİ İSTİYORUZ’

Belediyenin şu an Kadın Kültür Merkezi binasında faaliyet gösterdiğini belirten Ayaz, söz konusu mekanın ilçeye yetmediğini kaydetti.

Ayaz, "Bismil’in resmi nüfusu 120 bin.  Yaz mevsimi ile birlikte 150 bine yaklaşıyor. Binanın küçük oluşundan dolayı birimlerimiz sıkıntılı bir tarzda çalışıyor. O binada sıkışmışız, halka cevap olamıyoruz. Bu doğrultuda bizim bir an evvel gasp edilen binalarımızı, gasp edilen arsalarımızı gasp edilen araç ve gereçlerimizin bizi tekrardan verilmesini yani kendi sahiplerine verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler