Böyle olur fakirin kış hazırlığı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte dar ve orta gelirli vatandaşları yakacak telaşı sardı.

Böyle olur fakirin kış hazırlığı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte dar ve orta gelirli vatandaşları yakacak telaşı sardı. Yakacak derdine düşen dar gelirli vatandaşlar, zor şartlar altında dağlarda topladıkları çalı çırpılarla yakacak sorunlarını gideriyor.

ÇOK ZAHMETLİ

Sabahın erken saatlerinde dağlarda çalı çırpı toplayan vatandaşlar, topladıkları yakacakları iple bağlayarak bazen sırtlarıyla bazen de sürükleyerek aşağı indiriyorlar. Büyük zorluklarla aşağıya indirdikleri yakacakları arabalara yükleyen dar gelirli vatandaşlar, bu işin çok zahmetli olduğunu ve kendilerini çok yorduğunu söylüyorlar.

‘DAĞ TEPE YAKACAK ARIYORUZ’

Kara kış bastırmadan önce kışlık yakacak temin etmek için sonbahar ayında fırsat buldukça dağ tepe gezerek çalı çırpı topladıklarını söyleyen Abdulhaluk Es, sabahın erken saatlerinde çoluk çocuk demeden yola çıktıklarını kaydetti. Es, "Bizi gideceğimiz yere götürebilecek bir araç durana kadar bekliyoruz. Daha sonra yakacak toplayacağımız yerlere gidiyoruz. Dağların başında topladığımız yakacakları bazen bağlayarak sürüklüyoruz, bazen de sırtımıza alıp aşağıya indiriyoruz. Günde iki ya da üç defa tepenin başına gidip geliyoruz. Bir araba ya da yarım araba doldurana kadar çalı çırpı topluyoruz. Bizim çektiğimiz zorluklar gözler önündedir. Eğer imkanımız olsaydı biz de bu zorluklara katlanmazdık" dedi.

Besna Karayalçın ise, hiçbir gelirinin olmadığını belirterek, "Benim 8 çocuğum var ve hepsi evli. Ben de kirada kalıyorum. Şu an bana bakacak kimse yok. Kışın ısınma sorununa çözüm üretmek için dağlardan çalı çırpı topluyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz