Bu Müzenin Kırk Yıl Hatırı Var

Elazığ Kahve Fincanı Müzesi son dönemde en çok merak edilen müzelerden biri. Özellikle kahve tutkunlarının ilgi gösterdiği bu müze görülmeye değer.

Bu Müzenin Kırk Yıl Hatırı Var

Bu müzenin kırk yıl hatırı var. Türkiye’de bir benzeri daha olmayan Kahve Fincanı Müzesi Elazığ’da kurulduğundan bu yana ilgi odağı oldu. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Elazığ’a yeni bir müze kazandırmak amacıyla, Elazığ Turizm ve Kültür Tanıtma Derneği (ETUDER) tarafından yapılan müze, fincan sayısı ile hatıralarla ve tarihi yaşanmışlıkla dolu bir yer olmuş durumda.

Bu Müzenin Kırk Yıl Hatırı Var

Elazığ Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği (ETUDER) tarafından Harput’ta kurulan Kahve Fincanı Müzesinde Türkiye’nin birçok şehrinden gelen bağışlarla toplanan 2023 fincan sergilendi. Harput’ta kurulan ve Türkiye’de konusunda ilk olan müze, Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesiyle açılarak şu anda 4 bin adet fincan ile sayısı artış gösterdi.

Müze, dünyada marka haline gelen Türk Kahvesi geleneğini yaşatmak ve fincan sayısı olarak da Guinness Rekorlar Kitabı’na girilmesi amaçlıyor.

Atatürk’ün Elazığ’a geldiğinde kahve içtiği fincan da burada

Müzedeki en eski fincan 200 yıllık. Osmanlı döneminden olan fincanların da bulunduğunu söyleyen ETUDER Başkanı Bulut, Osmanlı yönetimine İngiltere’den gönderilen fincanın da müzede sergilendiğini belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Elazığ’a geldiğinde kahvesini içtiği fincanın yanında diğer örnekler ise şu şekilde;

  • 12 hayvanlı Türk Takvimi metal fincan 
  • Bir kazıdan çıkarılan 200 yıllık bir fincan,
  • Bangladeş, Fas, Cezayir ve Almanya’dan gelen fincanlar,
  • Sapı kulak memesi şeklinde yapılan bir fincan…

2023 Yılı Kasım ayında açılan müzenin  günlük ziyaretçi sayısı ise 1000 kişinin üzerinde.

Kaynak: Diyarbakır Söz