Görüş Bildir

Cami riskli olduğu gerekçesiyle yıkıldı

Bingöl Merkez Yeni Mahalle'de bulunan Yeni mahalle (Kasaran) caminin yıkımı güç de olsa gerçekleşti. Riskli yapı raporu tutulan camiyi iş makineleri yıkmakta zorlanırken güvenlik önlemlerinin alınmaması tepkilere neden oldu.

Cami riskli olduğu gerekçesiyle yıkıldı

BİNGÖL- Bingöl'de cami yıkım esnasında hiçbir güvenlik önleminin alınmaması, yıkımda tozun etkisini kırma adına su dökülmemesi, mahallenin ve civar esnafın tepkisine neden oldu.

Yıkım işlemi henüz bitmeyen caminin yarısı ve bir minaresinin yıkımı tamamlandı. Kolonları ve duvarları yıkılmasına rağmen tek kolonla koca caminin ayakta durması görenleri ve yıkım ekibini hayrete düşürdü.  Caminin yıkılmasına tepki gösteren de vardı, yıkılması gerekir diyen de.

Bingöl'de deprem riski nedeni ile yıkım kararı alınan toplamda yedi caminin yıkım işlemleri devam ediyor. Yıkım kararı alınan camilerden biri de Bingöl'de mü'min yüreklerde apayrı bir yeri olan Yeni Mahalle (Kasaran) Camii'ydi. Caminin, manevi değeri ve İslam şehitlerinin mücadelesine ev sahipliği yapması, yer yıl zaman zaman çevre illerden de gelen gençlerle beraber Ramazan aylarında onlarca gencin itikâfta mekânı olması, Bingöl'de camilerde ilk taziye yerinin bu cami olması ve daha birçok öne çıkan İslami değerlerin yaşanıp yaşatılması adına sadece mahallelinin değil adeta Bingöl'ün sembol camisiydi. 7'den 70'e cami cemaati, mahallerinde bulunan camilerinin yıkımı esnasında duygularını paylaştı.

"Yıkım esnasında çevre güvenliği ve sulama yoktu"

Cami çevresi esnaflardan Seyithan Özgün, yıkım esnasında çevre güvenliğinin alınmaması ve yıkım esnasında tozun etkisini kırma adına sulama yapılmamasına tepki göstererek " İnşallah yeni ve güzel bir cami yaparlar, hepimiz için hayırlı uğurlu olsun.  Yalnız burada bir iş güvenliği yok. Millet burada toplanmış, en azından zabıta ekipleri veya güvenlik güçleri burada önlem alacaktı. Şu anda her taraf toz toprak içindedir. Toz toprak olduğu için en azından bir su atacaktılar. İki saattir buradayız su görmedik.  Bu konuda çok rahatsız olduk ama cami hürmetine bir şey diyemiyoruz. Hepimiz yardımcı olmalıyız camiye.  Hepimiz için hayırlı uğurlu olsun." dedi.

"İki yıldır cami kapalı esnaf olarak sıkıntıdayız"

Özgün, "İki yıldır cami burada kapalı haldedir. Esnaflar öldü. En azından Cuma günleri ve taziye günleri bir hareketlilik oluyordu. İnşallah en yakın zamanda yapımına başlarlar. Bayram sabahlarında kalkar camiye giderdik. En azından bizim camimiz şenlikti. Millet ta başka mahallelerden buraya namaza gelirdi. Bayramlarda milletle kucaklaşır bayramlaşırdık. Bu yıl bayramda mescide gittik kimileri birbirini göremedi." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi