Görüş Bildir

Çanak çömlek yaparak 5 çocuğunu üniversitede okutmuş

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı ve Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldelerinde yaşayan kadınlar, uzun yıllardır çamurdan yaptıkları çanak, çömlek ve tandırlarla, hem evlerinin geçimini sağlıyor hem de çamuru sanata dönüştürüyor.

Çanak çömlek yaparak 5 çocuğunu üniversitede okutmuş

Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldesinde ise 47 yıldır yaptığı çanak ve çömleklerle 7 çocuğundan 5'ini üniversiteden mezun ederek, örnek bir hayat mücadelesi sergileyen 66 yaşındaki Semiha Yaman ise toprağa hayat veren isimlerden sadece birisi. Semiha Yaman," Ailemin geçimi ve çocuklarımın okul masraflarını karşılamak için bu işi yapıyorum. 46 yıldır topraktan çok sayıda eşya ürettim. Ürünlerimizin tanesini 5 ile 15 TL arasında satıyorum. Vatandaşlardan özel siparişler de geliyor." dedi.

Kavakbaşı beldesinde yaşayan 5 çocuk annesi Sevgül Taş (53) da çömlek yaparak çocuklarını okutuyor. Anne Sevgül Taş, kocasının öldüğünü ve yaptığı çömleklerle çocuklarına bakmak zorunda olduğunu söyledi. Toprağı çamura dönüştürdükten sonra çanak, çömlek ve tandır, vazo gibi ürünler yaptıklarını anlatan Taş bunları satarak evinin geçimini sağladığını ifade etti.

ANNEDEN KIZA GEÇEN ÇANAK ÇÖMLEK SANATI

Toprağı çamura dönüştürdükten sonra çanak, çömlek, tandır ve vazo gibi ürünler yaptıklarını anlatan Suzan Yalı, çamurdan yaptıkları çeşitli ürünlerle evlerinin geçimini sağladıklarını ifade etti. Beldede yüzyıllardan bu yana kadınların ellerinin kil ve çamurlu olduğunu kaydeden Yalı, bir önceki kuşaktan öğrendikleri bilgileri yeni kuşak temsilcilerine aktardıklarını belirtti. Yalı, şöyle devam etti: "Kız çocuklarımız anneleriyle beraber çamurdan tandır yapmayı öğreniyor. Beldede yaşayan her kadın, bu sanatı çok küçük yaşta öğrenir. Bu sanat, anneler tarafından kız çocuklarına öğretilerek yaşıyor.'' Beldenin Muş Ovası'na uzanan dağın her eteğinde yoğun toprak birikintisi bulunduğunu kaydeden Yalı, dağlardan getirdikleri toprakla yüzyıllardır çanak, çömlek, tandır ürettiklerini belirtti.

Aynı beldede tandır yaparak evinin geçimini sağlayan Zeynep Eker ise eskiden daha çok çömlek, çanak, yayık ve güveçlik kaplar, şimdilerde ise daha çok tandır yaptıklarını söyledi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi